säästupirnid ehk HBGA5 vs Epi VJ

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
void
Posts: 258
Joined: 14 Aug 2006, 12:51

Post by void »

vuss wrote:Enne, kui midagi modida, peaks olema vajadus midagi muuta ja täpne ettekujutus mida tulemusena kuulda tahetakse. Enamusel juhtudel oleks mõtekam osta juba algul selline võim, mis rahuldab. Selge, et odavamad lampvõimud on komplekteeritud võimalikult odavalt. Nende odavate juppide väljavahetamine läheb aga nii kalliks, et mõtekam on osta juba võim, millel on need kallid jupid juba sees. Väljundtrahvo või kõlari vahetamine pole mitte odav lõbu. Sidestuskondesid võib ju proovida vahetada, aga siin hakkab rolli mängima maitseküsimus mitte niivõrd firma ja hind. 60-ndate lampraadiost pärit paber/õli võib ka kellegi jaoks täitsa toimida, aga neid vahetusi tuleks ikka mõttega teha. Lihtsad võimud on niivõrd lihtsa skeemiga, et seal midagi muuta ei näe erilist mõtet. Ok, asja saab rohkem draivima panna või siis vähem, ehitada tämbriplokk juurde vms. Tegelt on see suht enesepettus. Toome anoodpinge madalamaks, et lambid kauem vastu peaksid? Kamoon, ega see lamp nüüd nii kallis ka ei ole, et seda muu arvelt hoidma hakata. Ma soovitaks küll jätta asi sinnapaika, raha kulutada uute kitarrikeelte peale ja aega mänguoskuse arendamiseks.


valjuka vahetamine on igal juhul mõtekas sest praktiliselt kõikidel combovõimudel on saastad valjukad sees, nii et uue valjuka ostmine pole kadumaläinud investeering (sama valjukat võib kasutada ka tulevastes võimudes!)

ja väljundtrafo vahetamine on tõesti üsna kehva hinna/kvaliteedi suhtega mod, aga muud väiksemad takistite/kondekate, lülitite ja potekate liitmine ja muutmine on kindlasti mõtekad. seda juhul, kui mängjal tooni jaoks kõrva on, muidugi :)

lihtsalt valve junioril/ga5-l on kasutatud ebaratsionaalsete väärtustega komponente, mis takistavad tal enda täit potentsiaali saavutamast. skeem on lihtne küll, aga kui komponentide väärtused pole õigesti timmitud, ei kõla ta hästi ikkagi. ja seda on ka võimu disainijad ise mõistnud ja uusimas valve junioris (v3) on paljude komponentide väärtused juba parandatud.
siin on lähemalt asja seletatudhttp://www.s2amps.com/docs/vj_kit_inst.pdf

ja sellel lehel on lingid praktiliselt kõikidele tähtsamatele ressursidele valve juniori kohta: http://home.graffiti.net/valvejunior101/
Ibanez SA120(Seymour Duncan Alnico Pro II Bridge, Ibanez AH5 Neck)
Digitech Bad Monkey
Zoom Hyper Lead HL-01
Isetehtud Germaanium Fuzz Face
Laney LC15R (Marshall JCM800 eelvõimuga)

There aint no rock and roll without glowin' glass!
vuss
Posts: 28
Joined: 06 Feb 2007, 23:46
Location: Tartu
Contact:

Post by vuss »

Eks mingi mõte võib modimisel olla. Ses mõttes, et võim konkreetse pilli jaoks söödavamaks teha, kui ilmneb vajadus. Originaalis tehakse võim ikka võimalikult lolli ja töökindlaks. Ilmselt sellest ka see tavapärase 1M taki asendamine sisendis 68k-ga või mis sinna pandud oligi. "Ebaratsionaalne" on selle insenerimõtte kohta vast vale sõna. Aga kogu sellesse modimisvärki tuleks siiski kriitiliselt suhtuda. Alati tulevad mängu kompromissid. Kui aega saan loen selle modimislingi põhjalikumalt läbi. Tundus päris huvitav.
vuss
Posts: 28
Joined: 06 Feb 2007, 23:46
Location: Tartu
Contact:

Post by vuss »

Kuulge modijad. Äkki keegi viitsib teha mõne pildi nende võimude originaalsisust? Muidu käib jutt aiast ja august, kui pole näinudki, millega tehgemist on.
void
Posts: 258
Joined: 14 Aug 2006, 12:51

Post by void »

http://www.piller.at/music/valvejr/pcb_hotrod1600.jpg

selline ta šassii on. seda on natuke moditud kah juba, osad takistid ja kondekad vahetatud ning erksuse ja gaini lüliti lisatud.
Ibanez SA120(Seymour Duncan Alnico Pro II Bridge, Ibanez AH5 Neck)
Digitech Bad Monkey
Zoom Hyper Lead HL-01
Isetehtud Germaanium Fuzz Face
Laney LC15R (Marshall JCM800 eelvõimuga)

There aint no rock and roll without glowin' glass!
User avatar
krustok
Posts: 1192
Joined: 14 Jun 2005, 15:42
Location: Tartu/Keila

Post by krustok »

vuss wrote:Kuulge modijad. Äkki keegi viitsib teha mõne pildi nende võimude originaalsisust? Muidu käib jutt aiast ja august, kui pole näinudki, millega tehgemist on.

There you go... http://krustok.planet.ee/files/Fotod/HBGA5/
Rig: Yamaha Pacifica 112 (mod) -> Boss ME-50 -> Harley Benton GA5
Yamaha FG720S
Shure Beta 57A -> E-MU 0404|USB
http://krustok.planet.ee/
Mony
Posts: 219
Joined: 07 May 2007, 13:32

Post by Mony »

väga konkreetne võrdlus(eile panime kaks kasti kõrvuti sama pilliga) moditud epi ja stock GA5:

EPI modid:
Alaldis suurem lüüt;
Paremad dioodid;
Lõpplambi katoodtakisti suurendatud 270 oomini.
Sovteki lambid vahetatud JJ vastu.


Kui Epil on volume veerandi peal, siis ta on valjem kui GA5 poole peal (mõlemad suhteliselt cleanid veel).
Kui GA5 on põhjas, on ta umbes sama vali, kui EPI poole peal (mõlemal keskmine overdraiv).
Epil ülejäänud poole nupuga tuleb extra gain, mida GA5-l ei ole üldse.

Mingi aeg saab GA5 ilmselt samad modid selga + toonipote eemaldus, eks siis saab 1:1 võrrelda.
vuss
Posts: 28
Joined: 06 Feb 2007, 23:46
Location: Tartu
Contact:

Post by vuss »

Lugesin selle modimisjuhendi läbi. Mitmes kohas päris mõistlik jutt ja põhjendused. Tugevalt häiris siiski see käsikaudu kobamine. Kui ikka lambi reziimide muutmiseks juba läheb, siis peaks voltmeeter teises käes olema. Eri firmade lambid võivad niipalju erinevad küll olla, et pimesi juhendis toodud nominaalidega asendades ei saa soovitud tulemust. Reziimide sättimine tundus igal juhul liialt suva järgi. Mul siin hetkel kõrval üks Marshalli tüüpi pp skeem ja siin lastakse el84-le julgelt 350V anoodile ja lambid elavad ikka. Toitepinge langetamine toimub juhendis nii, et langeb ka lampide küttevool. Aga see lühendab ju samuti lambi eluiga. Siit edasi. Piltidel ega skeemidel nagu ei paistnud standby lülitit. No see on lampide eluea mõttes küll oluline jupp. Pole kallis ja lihtne paigaldada kah. Teine muudatus, mis ei maksa peaaegu et midagi ja kohe kõrvaga kuulda oleks toitekasse esimese silumisfiltri taki asemele drossel panna. Efekti annab igasugune vanast telkust või raadiost välja võetud junn. Mida suurem induktiivsus seda uhkem.
Ühesõnaga müra vähendamise abinõud tundusid ok ja tämbrit võib ka konkreetse kidra jaoks pisut kohendada. Sidestuskondede vahetamine nagu juhendiski kirjas suurt efekti ei anna. Tegu ju ikka kidravõimuga mitte hi-fi maailmaga. Mina oleksin ettevaatlik võimsuse suurendamise koha pealt. Siin võivad suure hooga modides moonutama hakata ka väljundtrahvo või nõrgast toitest tulenevalt lambid. Ja see ei oleks enam soovitud moonutus. Muidugi jah. Nagu ikka, valjemini kõlab ju alati paremini:)
Aa muidu oli lahedasti lahti kirjutatud juhend. Proovimist üksjagu. Kõige huvitavam oleks muidugi katsetada erinevaid lampe, väljundtrahvosid (missugune tegevus samuti muudab lõpulambi reziimi aga sellest on juhendis kirjutatud ainult nii et vana on käkk ja hammond on hea) ja valjuhääldajaid. Aga modijad andke oma edusammudest siis teistelegi teada.
User avatar
smackerr
Posts: 162
Joined: 14 Mar 2007, 20:06
Location: Tartu

Post by smackerr »

Väike küsimus oleks selline, et see "Stand buy" nupp, mida maru vaja oleks, et see tuleb panna enne lampe? Pole lampvõimu skeemidega eriti tuttav ja kohe kohe on üks ga5 ka koju jõudmas.
Ibanez RG2550 Prestige with EMG81 - Dr Boogie - Phase90 kloon - Boss NS2 - HB GA5.
Ilves01
Posts: 291
Joined: 05 Oct 2007, 12:59
Location: Tartu

Post by Ilves01 »

Minul on lampide soedus taga ja kui käima panen kui standbyl on.
vuss
Posts: 28
Joined: 06 Feb 2007, 23:46
Location: Tartu
Contact:

Post by vuss »

Kõne all olev lüliti on siis selle jaoks, et anoodile + pinge peale ei jookseks kui lambid veel üles soojenemata. Säästuvõimul äkki on küte kohe taga, kui saba seina paned? Ja siis on/off lülitab anoodpinge peale? Skeemidel paraku ma ei näinud ühtegi lülitit ja ei oska kommenteerida. Panna tuleb see jah sinna dioodide järele näiteks.
User avatar
liivainimene
Posts: 2163
Joined: 23 Dec 2005, 15:11
Location: Tartu

Post by liivainimene »

Ei ole vast nii, pigem lülitatakse kõik korraga peale, sest muidu oleks lampidel põhimõtteliselt kogu aeg küte sees - kui paljud viitsivad võimu iga kord pärast mängimist seinast tõmmata?

Squier Affinity Strat/Ibanez ARC300(Swineshead) > Jackhammer > Echohead > H&K Edition Blue 60-R + SKV FFS
Mony
Posts: 219
Joined: 07 May 2007, 13:32

Post by Mony »

niih, olin sunnitud olude sunnil Epi maha müüma:( õnneks läks lähisugulasele, niiet eksperimendi saab ehk ikka lõpuni viidud:)

Suure tõenäosusega ostan kunagi tagasi :lol:
Myrsik
Posts: 373
Joined: 01 Oct 2007, 10:18
Location: Pärnu
Contact:

Post by Myrsik »

see ga5 selle raha eest on mitte aasta 2007 ost, vaid ilmselt sajandi ost.

kui keegi ga15 näpud taha saab, äkki kirjutab :)
telepoiss
Posts: 525
Joined: 18 Sep 2007, 12:37

Post by telepoiss »

nad näevad minu arvates välja kah jube shefid
Myrsik
Posts: 373
Joined: 01 Oct 2007, 10:18
Location: Pärnu
Contact:

Post by Myrsik »

ojaaa, ma ikka täitsa üllatusin kui 1500 eeguse lambi karbist välja võtsin ja nahast sanga nägin.
sound oli minu arvates ilma modimatagi täiesti pandav selle raha eest.
ilmselt lampide ja kõlarivahetusega saab sellest päris tõsise asjanduse, kuigi ilmselt on targem siis juba ga15 kallale asuda.

hetkel püüan tuunida fenderi champ 600-t. kui kena aksessuaari tahta lisaks pandavale soundile, siis on ka tema täiesti asjalik.
va see, et tuleb kohe ette võtta standby switch ja selle urina eemaldus modid.
need on aga ka 2 ainukest asja mida teen.

igatahes on karbist välja sound neil mõlemil selline, et lausa kutsub mängima, kasvõi Kevadelaulu teleka kõrvale.

EBS dynaverbi võtan igatahes müügist maha. Hall pääle ja effekt üle poole ning hall of mountain king võtab isegi minusuguse algaja näppude alt tuleva heliga judinad seljale :)

mg100dfx pakkisin karpi, sinna ta ka jääb - fenderiga (peale valjuse) ei kannata see karp ikka üldse mingit võrdlusmomenti.
aga eks nad ole 2 iseasja ka, mootorratast ikkagi 20 tonnise rekkaga ei võrdle eriti.
Locked