Küsimus kidra materiali kohta

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Sander.S

Küsimus kidra materiali kohta

Post by Sander.S »

Siuke värk on, et minu kitarr on väidetavalt tehtud täismahagonist(va. pea). ja siis kui ma loen seda siis kuskil seal oli kirjas et eesti poodides tavalisest puidust kidrasid ei myydagi, vaid ainult vineerist kidrasid :shock:
et nagu misvärk on selles suhtes et minu kidral on jumala selgelt näha laki ja värvi all puitu ja mingi vineeri moodi see nyyd kyll ei tundu
mida ta siis ajab :roll:
Sterling by Music Man Axis AX40, Line 6 Spider III 15, MXR Phase90 (Custom Shop), SansAmp GT2

Counterwise on sigahale
Defender

Post by Defender »

Valdav enamus poes müüdavaid akustilisi kitarre (isegi kallite hulgas) on tehtud vineerist ja seepärast neil puudub oma tämber. Meenutab natuke laminaatmööblit.

See esimene lause vist. Eks tal mingil määral ole õigus kuna Eesti pillipoodides on valdav enamus pille madalama hinnaotsaga(Mida mõtleb Helmut kallite pillide all?), aga muidu on teised kidrameistrid(kes ennast nii palju ei promo) öelnud, et Hark on üldse mingi imelik sell...
"Taeva hallid silmad märjad,
vaikses leinas hingab tuul.
Murtud süda, murtud luud,
antud vanne hangund suul.

Täna on pidulik päev,
üks sõber saab rinnale märgi.
Härrad kõik uhketes frakkides,
medalisaaja puusärgis."
Sander.S

Post by Sander.S »

aga kui minu kitarr on tehtud mahagonist(elektrikitarr), ja jumala selgelt on iluast puitu näha, siis kuidas see saab vineer olla??????
Sterling by Music Man Axis AX40, Line 6 Spider III 15, MXR Phase90 (Custom Shop), SansAmp GT2

Counterwise on sigahale
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Loe seda lauset uuesti.
Valdav enamus poes müüdavaid akustilisi kitarre on tehtud vineerist
Muidu vineeri kohta on käibel ka natuke peenem väljend - lamineeritud puit.

Minu arust natuke kahtlane on see jutt, mida ta linnusilma ja lainelise vahtra (birdseye maple ja quilt maple) kohta ajab - ma pole veel kuulnud, et neil tavalisest vahtrast oluliselt erinev kõla oleks. Nad näevad lihtsalt ilusad välja ja et neid kasutatakse instrumendile eksootilisema välimuse andmiseks.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
wierd-O

Post by wierd-O »

Sander.S wrote:aga kui minu kitarr on tehtud mahagonist(elektrikitarr), ja jumala selgelt on iluast puitu näha, siis kuidas see saab vineer olla??????
Ma ei näe probleemi vineerile selline ilus tükk soppin peale liimida >.> nii et mine sa tea. :P
Faded
Moderaator

Post by Faded »

G-400 on minu arust üleni poolläbipaistva värviga kaetud, nii et mitmekihiline kere oleks külje pealt näha.
kolp

Post by kolp »

spoonivad üleni ka ära, kui tuju on. siis ei saagi hästi aru, millega tegu. olen näind mex fendereid niimoodi tehtult.
Sander.S

Post by Sander.S »

njh mul ongi poolläbipaistev värv ja ma kyll midagi vineerisaranast seal ei näe, aga see Hark on vist vähe veider vend

Counterwise on sigahale
Faded
Moderaator

Post by Faded »

kolp wrote:spoonivad üleni ka ära, kui tuju on. siis ei saagi hästi aru, millega tegu. olen näind mex fendereid niimoodi tehtult.
Huvitav, ma polegi sellist varianti näinud. Katavadki kogu kere spooniga? See tundub küll üsna mõttetu ettevõtmine, eriti kuna Fenderi pillidel on ju veel ümardatud servad ja kõhu/käsivarrekontuurid. Kokkuvõttes oleks kergem ju pill täispuidust ehitada.
Kirveraidur

Post by Kirveraidur »

ma hästi ei kujuta kohe ettegi, milline pärasoole kaudu mandlioperatsioon on terve pilli spoonimine... a Kolp, millest see spoon on või mis ime läbi üldse? tundub mu talupojafüüsikale küll ulmena

Washburn archtop > VoxAC30
voice

Post by voice »

No spooni kannatab ka üliõhukest tõmmata. Kõlaomadustele sellest muidugi pole kopka eest kah kasu - kui liimikiht on paksem kui spoon, siis enne muudab see kõla sitemaks.
k6ll
Site Admin

Post by k6ll »

et kui keegi veel ei tea, mis on spoon, siis vaadake kodus oma mööblit, mis pole tehtud laminaat plaadist, kõik üle jäänd kellel pole ka täis puidust, mööbel, siis omavad spooni lihtsalt, karaski saepuruplaadile on õhuke kiht peale kleebitud nn 1 kihilist vineeri ehk, siis spooni
olevgolev

Post by olevgolev »

Väike kommentaar vahele, iseasi kas sobib siia teemasse aga mu sõber ostis Novalux'i elektrika. Ta tahtis värvi maha võtta ja jätta puiduvärv. Okei, alguses nühkis värvi maha, vaatas, et puit aga hiljem lihvis ta edasi ja äkki vaatab talle vastu kahvatuvalge PLASTIK :D
Faded
Moderaator

Post by Faded »

voice wrote:No spooni kannatab ka üliõhukest tõmmata.
Jah, aga üle kitarri kere, nii et igalt poolt jääb ühtlane puiduimitatsioon? Isegi üle ümardatud servade ja kontuuride? Ma tõesti ei usu, et keegi nii palju vaeva viitsib näha. On sul (või kolbal) mõnda näidet tuua ehk?

Mu esimene elektrikitarr (Encore strati koopia) oli küll vineerist kerega, ja peale oli mingi kerge puidumustriga spoon tõmmatud. Aga nii küljed kui kontuurid (kust seda mitmekihilisust oleks näha olnud) olid läbipaistmatud mustad, samas kui kere pinnad olid sunburst-värvilahendusega.
Kirveraidur wrote:millest see spoon on või mis ime läbi üldse?
Spoon on lihtsalt õhuke puidukiht, mis tavaliselt dekoratiivsel eesmärgil vähem atraktiivse puidu peale liimitakse. See ei pruugi tingimata halb asi olla - LP-tüüpi pillidel on üsna tavaline lüke panna kaas tavalisest vahtrast, ning selle peale õhuke triibulise-lainelise vahtra spoon, selmet kogu kaas teha dekoratiivsest vahtrast (mis ilmselgelt on kallim lahendus). Samuti liimitakse headstocki peale mõnikord spoon, näiteks dekoratiivsest vahtrast või eebenipuust, kui kaela puit ei ole jälle kõige kaunim või soovitakse eksootilisemat välimust.

Muuseas, inglisekeelne sõna "veneer" tähendabki just sedasama spooni, mitte vineeri. Vineer on inglise keeli "plywood". Lihtsalt infoks, kuna neid on üsna kerge segamini ajada.
Sander.S

Post by Sander.S »

olevgolev wrote:Väike kommentaar vahele, iseasi kas sobib siia teemasse aga mu sõber ostis Novalux'i elektrika. Ta tahtis värvi maha võtta ja jätta puiduvärv. Okei, alguses nühkis värvi maha, vaatas, et puit aga hiljem lihvis ta edasi ja äkki vaatab talle vastu kahvatuvalge PLASTIK :D
:lol: väga haige

Counterwise on sigahale
Locked