rosewood fretboard + alko/lahusti = ??

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Locked
Henri

rosewood fretboard + alko/lahusti = ??

Post by Henri »

kas see oleks väga ränk fretboardile, kui ma kergelt viinaga niisutatud lapiga teda räsust/rasvast üritaks puhtaks nühkida? või värvilahustiga? kui seda mingi pool gallonit päris ei pane, siis see aurustub mõne hetkega ära..ei hakand praegu selleks toiminguks ettenähtud sidruni õli ostma..
v100 > SH2N+SH4B
Marshall Guv'nor GV-2
Fender Champ
Kert

Post by Kert »

Mitte kumbagi ma ei paneks enda kitarride sörmlaudadele, eriti veel mingit lahustit.
Mölemad nad vöib olla töesti eemaldavad suht hästi seda rasva sealt, aga puidule nad eriti hästi ei möju kuna nad eemaldavad puidust ka selle oli millega sörmlaud töödeldud on ja kuivatavad puud.
Parem puhasta niiske lapiga ja tee millalgi, selleks ettenähtud öliga, sörmlaud yle kui ostma peaksid kunagi seda.
Ma olen ka 10a vana pilli ilusti puhtaks saanud niiske lapiga, nii et ei usu eriti et selleks peaks mingeid kemikaale kasutama hakkama.
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
greenhead

Post by greenhead »

Kuskilt lugesin et ziletti teraga võib puhastada neid freti vahestid, kui need väga mustad on 8) , kuid ma ei usu, et see eriti õige on. Äkki keegi oskab täpsemalt selle asja kohta rääkida?
RockaRolla

Post by RockaRolla »

Kasutaja, Kert, meetod on ka minu poolt rakendatud ja töötab.
Throw the Jew Down the Well
Leib

Post by Leib »

greenhead wrote:Kuskilt lugesin et ziletti teraga võib puhastada neid freti vahestid, kui need väga mustad on 8) , kuid ma ei usu, et see eriti õige on. Äkki keegi oskab täpsemalt selle asja kohta rääkida?
Saab iga asjaga. Kõige targem on keeled maha võtta ja ükshaaval ilusti kõik freti vahed mingi asjaga õrnalt puhtaks kraapida, niiske lapiga üle nühkida ja keeled peale tagasi panna.
Üldjuhul veel kurjem, kui jänes avataril.
Henri

Post by Henri »

ajasin veega lahjendatud näokosmeetikaga korda
v100 > SH2N+SH4B
Marshall Guv'nor GV-2
Fender Champ
roosakummik

Post by roosakummik »

Piiritus sobib ideaalselt, kuna aurustub kiiresti ja ei tekita puidule kahju ja siis linaõliga üle (kaitseb edaspidi mustuse eest) ja natuke fööni ning, siis ära kuivatada lapiga üleliigne linaõli- ma olen kõik kitarrid siiamaani nii teinud midagi pole juhtunud
Linaõli toob puidu tekstuuri ilusti esile ka. :wink:
Vintage LP Lemon top,Omatehtud Telecaster,Ibanez Rg,Ibanez AW85ECE-RLG
HB GA 15P&Fender M80(Proovikas) Crate 15w(Kodus)
Marshall Jackhammer,Guvnor,Bluesbraker,Supervibe,Reflector,Ecohead,Regenerator,Vibratrem ,Compressor.
served

Post by served »

aga milleks sa seda piiritust sinna surad?
Linaõli juba iseenesest lahustab seda sitt mis kaelale koguneb... võtad vatipadja ja teed selle õliseks, nühid kaela puhtaks ja kõik. Piiritus ja muud sellised kiiresti kuivavad asjad rikuvad siiski puitu, eks sa pane sõrm piirituse sisse ja oota kuni ära kuivab, pole ju eriti mõnus tunne.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
Kert

Post by Kert »

Ma ka aru ei saa milleks on vaja sinna igasugu kemikaale määrida. Kas te töesti mängite värviste kätega kitarri, et sörmlauda peab igasugu piiritustega ja lahustitega puhastama?
Sörmlaua saab väga ilusti puhtaks lina- vöi sidruniöliga. Vöi kui neid parajasti käeulatuses ei ole siis lihtsalt niiske lapiga.
Nagu juba ennist ytlesin, eemaldavad need piiritused ja lahustid ka selle öli millega sörmlaud on varem immutatud. Ja kui teil seda spetsiaalset öli käepärast ei ole, (vöi pole plaaniski osta) siis jääb sörmlaud päris ilma kaitseta ja kuivab ära... vöib isegi pragunema hakata.
1. Kui öli on olemas siis ple kemikaale vaja kuna öli vötab hästi selle sodi maha sealt.
2. Kui öli ei ole, siis ei tasu kah piiritusega puitu rikkuma hakata, vaid tuleks veega niisutatud lapiga puhastada.

Ei tasu siin yldse rääkima hakata, et "Piiritus sobib ideaalselt", Muidu möni algaja loeb ja hakkab kah oma äsja saadud pilli igasugu lahustitega ja piiritustega määriuma.
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
EmM9

Post by EmM9 »

Kui just väga vaja hapet kasutada, siis äädikhape lahus (u nagu söögikski: lahjendad 30% hapet 1:10) sobib ja ei reageeri varem immutatud õliga.
Kindlasti ära seda vahtrast kaela puhul kasuta... Aga rosewoodiga ei teki probleeme. Teooria teooriaks, ent asi on praktiliselt järele proovitud.
Aga iseeneset saab ka nö seebiveega puhtasks ja väike õlitamine takkajärele. (Oliivi- või rapsiõli ikka kodus ju on!)
- EmM9 -
telepoiss

Post by telepoiss »

piiritus vaevalt et seda rasvast asja sealt lahustades eemaldab. nühi traadilaud üle parem lakibentsuse lapiga ( nt iga kord kui keeli vahetad), lakibensiin on selline tore ja pool-süütu asi (võrreldes nitroga või atsetooniga jms-sega), ei riku mõistlikul kasutamisel finishit, ja pole ka rasvase asja puhastamiseks nii mõttetu asi nagu piiritus või viin (mida tuleb hoopis mujale "määrida"! :-))

Parim viis kaela puhtana ja keeli värskena hoida on alati enne mängimist (või ka vahepeal) käsi pesta. Lõpetades kergelt lapiga vähemalt kaela ja keeli üle tõmmates (ja ka pilli mujalt puhtana hoides) ei tekigi traadilauale sodi
janek87

Post by janek87 »

EmM9 wrote: Aga iseeneset saab ka nö seebiveega puhtasks ja väike õlitamine takkajärele. (Oliivi- või rapsiõli ikka kodus ju on!)
Et siis tavalise toiduõliga sobib ka õlitada? :roll:
EmM9

Post by EmM9 »

janek87 wrote:
EmM9 wrote: Aga iseeneset saab ka nö seebiveega puhtasks ja väike õlitamine takkajärele. (Oliivi- või rapsiõli ikka kodus ju on!)
Et siis tavalise toiduõliga sobib ka õlitada? :roll:
Sõltub õlist, iga tootja toodet ei usaldaks.Aga kui käepärast ei juhtu olema kitarrihoolduse tüüpvahendeid, siis extra virgin oliiviõli on asja ajanud väga hästi ära.
- EmM9 -
Locked