Esimene keel teeb veidrat heli

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Tom.

Esimene keel teeb veidrat heli

Post by Tom. »

Tere,
Oman akustilist kitarri. Nüüd kui F, G7 või mõnda muud akordi, mis nõuab esimese keele alla vajutamist esimesel sõrmlaual, hakkab seesama keel tegema ragisevat heli. Lähemal uurimisel selgub et keelt alla vajutades ning seda mängides, võngub see vastu teist krihvi ning tekitab ebamäärast koledat heli (sarnane sellega mis tekib kui vahest vajutad keele alla liiga kaugel ning liiga õrnalt astmetraadist). Oskab keegi soovitada kuidas seda keelt kohendada, et vältida seda heli?
served

Post by served »

Kus sa elad?

Mis pill sul on?

Ja siis räägime juba edasi (Y)
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
Tom.

Post by Tom. »

Stagg SW201 RDS on pilliks. Suht värskelt soetatud ning garantii veel kehtib. Tasub sinna viia või saab vast kuidagi lihtsamalt? Asun muidu Ida-Virumaal.
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Vii pill poodi ja näita neile. Ja ära lase seda kuhugi taharuumi "timmimisele" viia, vaid ole ninapidi juures ja küsi, mida nad täpselt teevad ja miks.
Poes on neil palju lihtsam pill üle vaadata ja viga kindlaks teha, kui meil siin üle interneti üritada diagnoosi panna.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
Tom.

Post by Tom. »

Nojah, lihtsalt pood on üpris kaugel ja pilli sinna bussiga tarida on tülikas. Põhimõtteliselt ütleks mina, et keel asetseb liiga madalal ning sellest puudutab ka teist helitraati, mida ta puudutama ei peaks. Aga eks ma konsulteerin tolle müüjaga.
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Kas sama keel pläriseb ka kuskilt mujalt?
Kas teised keeled plärisevad ka, ja kui, siis kust?

Keele plärisemisel võib olla mitu põhjust:
1) liiga madal ülemine sadul (või liiga sügav keelesoon sadulas). Aitab sadula kõrgemale tõstmine, soone täitmine või uus sadul.
2) liiga madal alumine sadul. Aitab jälle sadula kõrgemale tõstmine või uus sadul.
3) liiga sirge või isegi kumer kael. Aitab kaela pingutusvarda järgi laskmine, et keeled saaksid kaela veidi nõgusaks tõmmata, siis on neil rohkem ruumi vibreerida.
4) ebatasased krihvid. Aitab kas krihvilihv või krihvide osaline või täielik väljavahetamine.

Kui sa ütled, et sul pläriseb ainult üks keel ja seda ainult teatud kohast (esimese astmetraadi juurest), siis ma pakuks, et kas ülemine sadul on liiga madal, keelesoon sadulas veidi liiga sügav, või on esimene astmetraat keele alt kulunud. Seda viimast on lihtne kontrollida - kas astmetraadis on keele all väike vagu sees?
Tom.

Post by Tom. »

Faded wrote:Kui sa ütled, et sul pläriseb ainult üks keel ja seda ainult teatud kohast (esimese astmetraadi juurest), siis ma pakuks, et kas ülemine sadul on liiga madal, keelesoon sadulas veidi liiga sügav, või on esimene astmetraat keele alt kulunud. Seda viimast on lihtne kontrollida - kas astmetraadis on keele all väike vagu sees?
Astmetraat kulunud pole ning sadul tundub olevat ka korras. Kui kaela kumeramaks lasen, siis on normaalne, aga teised keeled on kõrgemal, mis on jällegi veidi ebamugav. Aga sadulat viist nii naljalt kõrgemale ei tõsta? Peab ikka kõik lahti kangutama ja uuesti külge liimima?

edit: Uurisin ja uurisin ning tuli välja et kolmas astmetraat on hoopis kõrgemal kui ta peaks olema. Just see alumine pool. Kas seda "koduste vahenditega" kuidagi allapoole seada saab?
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Kui ma õigesti mäletan, siis kasutaja Kirveraidur teostas mingi hetk ise oma pillile krihvilihvi. Proovi tema käest näpunäiteid küsida.
Yamaha1

Post by Yamaha1 »

Alati tuleks enne pilli ostu kontrollida poes üle kõik krihvivahed enne ostmist, teistele teadmiseks kes veel ei tea
Epiphone LP Standard->Yamaha häälestaja->Rocktron Tri-Wah->Boss MT-2->Roland Microcube
Yamaha fg-411(akustiline)
Casio süntekas

8)
Image
Tom.

Post by Tom. »

Yamaha1 wrote:Alati tuleks enne pilli ostu kontrollida poes üle kõik krihvivahed enne ostmist, teistele teadmiseks kes veel ei tea
Ega jah. Ma läksin oma esimest pilli tooma ning müüja oli ka tuttav. Mina ei osanud kontrollida ning tal jäi ka vist kahe silma vahele.
sirver

Post by sirver »

kui aus olla siis selline asi ei tohiks ''kahe silma vahele'' jääda. parajalt tähtis iga kitarri juures, et krihvid oleksid korralikud ning kõik samal jutil ;)

Epiphone LP Special II - Boss DS-2 - HB ga5
Ibanez V70CE
Sakura akust / ülevärvitud ning nokitud
Tom.

Post by Tom. »

See jäägu siis poemüüja südametunnistusele. Aga ei oska siis keegi öelda mis moodi need traadid sinna kinnitatud on? Kasutaja Kirveraidur ei paista minu probleemist huvitatud olevat. Või on antud operatsioon tõesti niivõrd keeruline et parem on garantiisse asi viia? Siis peaks paar nädalat ilma kitarrita elama. Jube mõelda :x

-e- uurisin pisut ja seal on kirjas et peab kuumutama, mille tagajärjel liim lahti sulaks ning saaks selle eemaldada. Eks ma proovin ja annan teada mis juhtus

-e2- Jama! Eemaldatud helitraadid ei sobi tagasi panemiseks. Jääb üle vaid garantii..
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Oota, miks sa krihvid välja kiskusid? Neid tuleks lihtsalt pealt lihvida natuke.
Tom.

Post by Tom. »

Ma pole kiskunud veel midagi. Peaks lihtsalt madalamaks lihvima?
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Ära siis kisugi.

Tuulasin foorumis veidi ja leidsin Kirveraiduri postituse, kus ta veidi krihvilihvist räägib:
http://kitarr.astar.ee/forums/viewtopic ... 3099#63099

Äkki on abiks. Maalriteipi ja liivapaberit saab ehituspoodidest. Kolmandat astmetraati peaksid siis jah natuke madalamaks lihvima.
Locked