Luust sadul

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Taaniel Tina

Luust sadul

Post by Taaniel Tina »

Sain just Andrus Hämäläineni käest oma akusti kätte.Ta vahetas mõlemad plastmassist sadulad luust sadulate vastu.Kuigi mu AlvarezAD60SC oli ka enne hea kõlaga, siis peale seda konkreetselt ma ei tundnud oma pilli enam ära, vahe ikka on meeletu.
Selline särav ja võimas kõla, täitsa nagu uus pill.
Kes soovib oma pilli paremaks teha siis asi tasub
ennast täiega ära.
Terminaator

Post by Terminaator »

Palju see maksma läks siis? :P
telepoiss

Post by telepoiss »

palju see teenuspakett sulle maksma tuli kui saladus pole?

(mul on üks mingi "no name" akustiline. Pillil on kõik muidu ok, aga miski nagu hoiaks kõla potensiaali kinni, ei oskagi seletada. kahtlustangi neid plastmassijunne, sest kõlakastipoolsel on keeled isegi nagu veidi sisse vajunud, junnid pehmed ja puhverdavad sustaini ära äkki. kui see luu-teenus oleks mõistliku hinnaga siis tasuks ehk endalgi proovmist )

tp
Last edited by telepoiss on 05 Jan 2009, 15:51, edited 1 time in total.
Taaniel Tina

Post by Taaniel Tina »

see hind sõltub ka konkreetsest pillist, aga ma vaatasin ka teiste kitarrimeistrite hindu siis suurusjärk on a la 700-900 eeki enamasti.Pilli kvaliteet tõuseb rohkem kui see raha väärt on:)
served

Post by served »

Jaa, pilli heli muutub ikka väga palju sadula vahetusest. Olen ise ka mänginud paari pilliga. Alguses mängisin kui oli plast sadul ja siis kohe pärast sadula vahetust luust sadulaga. Väga erksaks muutub jne. Elektri kitarrile soovitan ka seda panna.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
Faded
Moderaator

Post by Faded »

900 krooni?

Ma tellisin Pillipoest kunagi 100 krooni eest luust tooriku ja tegin sellest bassile ise sadula. Kitarril on muidugi keeled peenemad, aga müüakse ka valmis soontega sadulaid, mis ainult lõppviimistlust vajavad. Ligi tuhat krooni sellise asja eest maksta on minu arust küll selge liig.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
void

Post by void »

thommanis müüakse ka luust ja värgist sadulate toorikuid. kas tavaline pillimees saaks hakkama neile korralike vagude sisse voolimisega, kui varuda natuke kannatust? ja kuidas on kondist sadulad võrreldes plastikust omadega hääle pidamise osas? kas nad kipuvad ka kinni jääma bendides/tremolot kasutades
Ibanez SA120(Seymour Duncan Alnico Pro II Bridge, Ibanez AH5 Neck)
Digitech Bad Monkey
Zoom Hyper Lead HL-01
Isetehtud Germaanium Fuzz Face
Laney LC15R (Marshall JCM800 eelvõimuga)

There aint no rock and roll without glowin' glass!
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Kui sa kitarrile tahad sadulat teha, on sul spetsiaalseid sadulaviile ja/või saagi vaja. Bassiga on lihtsam, ma sain ka tavaliste muukviilide ja liivapaberiga hakkama.

Aa, ja õhuta tuba, kui sa luud viilid, kuna see haiseb roppumoodi.

Ma usun, et saab hakkama küll, see pole mingi imekunst, mille eest pillimeistritele hingehinda maksta. Varu natuke kannatust, loe netist paar õpetust läbi ja mis peamine - kümme korda mõõda, üks kord lõika. Juba maha viilitud materjali tagasi panna on väääääga raske.

Mu bassil andis sadula vahetamine helile selgust ja sustaini juurde küll. Samas oli mul plastiksadul ka kõikse hullem variant - seest õõnes. Kui sul on täisplastist sadul, ei pruugi vahe nii suur olla.

Kinni ei tohiks keeled väga jääda, luu on üsna pehme. Muidugi kui sa väga palju keeli venitad, vaata äkki mingi kunstmaterjali poole, nagu grafiit või tusq. Samuti müüakse ju ka mingeid libestusaineid, mida sadulavagudesse panna, et keeled paremini jookseksid.

Mis pill sul on? Keelte kinnijäämine sõltub natuke ka sellest, kas keeled jooksevad sadulast pingutitesse edasi otse või hargnevad laiali (nagu Gibsoni pillidel). Mu Samickul näiteks on luust sadul, keeled jooksevad ka üsna otse, ning sadulasse kinni pole jäänud, ei häälestades ega bendides.
EmM9

Post by EmM9 »

Ma ei saa ka aru, mis sadul see 0,9k maksab? Või oli mõeldud mõlemad kokku?
Ikka kuidagi kallis.. Nt Kuldari sadul: 300eek tööraha + u. 4.2 eur toorik
- EmM9 -
Taaniel Tina

Post by Taaniel Tina »

asi pole nii lihtne nagub väidab Faded, et ostad tooriku viilid sooned sisse ja valmis.Tähtsam on ikka kõlakastipoolne sadul ja põhimõttelistelt sellest 100% plastst analoogi järgi luust koopia tegemine + kinnitamine, teiseks keelte kõrguse ja mõlema sadula seadistamine , et kitarr kõlaks, ja selle eest maksta ca 7-8sada krooni pole hingehind, vaid see töö on alla hinnatud.SRY, aga seda pole võimalik ise teha et tulemus oleks kvaliteetne.Osta kitarr a la alates 15 000 eeku, kus on juba luust või TUSQ sadul ok, kel seda raha pole välja käija siis odavam ja kiirem on seda teha pillimeistri kaudu,kes selle töö eest koorib sind ca 700 eegu eest,Kes üldse kitarridest midagi jagab, sry a la teeme ise siis pole mõtet sel teemal sõna võtta.
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Minu viga, ei lugenud postitusi vist korralikult läbi, ja arvasin, et jutt käib ainult ülemisest sadulast. Akustilise kitarri alumise sadula valmistamine ja intoneerimine on muidugi jah mahukam ettevõtmine, ning 700-800 krooni mõlema sadula vahetamise eest on adekvaatne summa.
asi pole nii lihtne nagub väidab Faded, et ostad tooriku viilid sooned sisse ja valmis.
Ei olegi. Asi on nii lihtne, et ostad tooriku, viilid suuruse väikese varuga parajaks, viilid või saed sooned sisse, lihvid kuju paika, timmid vagude sügavused paika ning poleerid sadula üle. Mitte midagi maagilist. Seda siis ülemise sadula puhul.

Kunagi tahaks alumise sadula tegemist ka proovida. Samas ma olengi juba parandamatu nokitseja, ja mulle meeldib ise oma pillide ja muu tehnikaga tegeleda, selmet pillimeistrite rahakotte täita. Kellele asja see külg aga huvi ei paku, neil on jah parem variant lasta kellelgi teadjal selline töö ära teha.
k6ll
Site Admin

Post by k6ll »

Ma olen kah klassikalistel sadulaid vahetand, noh pmst iga 5. kl tüüp kel kord töö õpetuse tund on olnud siis saab sellega hakkama, vatad kummas suunas teed kalde (kui muidugi sadula kalle olemas siis pole hullu)ja kummas suunas hakkad viilima suuremaid vahesid. Sõltub ju keeltest. Midagi rasket kyll selels pole. SAund sõltub ka sadula kõrgusest madala sadulaga on keeled lähemal ja saund vaiksem, kõrgema sadulaga keeled kaugemal ning kõla tugevam ning jõulisem
Taaniel Tina

Post by Taaniel Tina »

jah, jutt a la 7-800 eeku käis mõlema sadula nii ülemise kui alumise eest kokku ja nende seadistamise eest:)Minu pilli plast sadulal olid ernevad kalded olenevalt keelest ühele ja teisele poole ja luust sadul on praegu täpselt sama nagu algne plastmassist toorik, tööõpetuse tunnis seda valmis ei nikerda:)Siis ma mängisin tema juures üht renoveeritud pilli, vanast vene akustist(kuid siberi kuusest kaanega) ja kuigi see oli sellise väikse kõlakastiga, siis heli oli võimas mis sealt välja tuli, muidugi põhi ja küljed oli ta asendanud vineeri asemel täispuiduga, ühesõnaga täielikult "tuunitud"pill, eks ma ikka Tartu kidrapoodises ma olen kõikvõimalikke pille näppinud,aga sellist soundi ikka pole nagu tema pillidel:)
telepoiss

Post by telepoiss »

need vene "kaelavõtmega nuupagadisaajetsid" tegelikult tegid täitsa ilusat mahlast häält
Kirveraidur

Post by Kirveraidur »

Faded on ehe näide sellest, et ei tasu tööde raskust üle müstifitseerida, vaid lihtsalt peale hakata. Eeldus on muidugi see, et käed ei ole persest välja kasvanud.

Ise olen mõelnud, et oleks alles naljakas see, kui teeks terasest sadula. Endal on messingsadul ja hääl on täitsa tore.

Ja võtke tugevalt kuulda soovitust, et tehke aken lahti, kui luuga möllate - ise töötlesin dremeliga sarve ühes pisikeses ruumis ja no mine lolliks mis hais. Kes tahab ettekujutust, võib näiteks oma jalakarvu põletada.

Washburn archtop > VoxAC30
Locked