Kitarri ühendamine bändi puldiga

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Locked
klassik

Kitarri ühendamine bändi puldiga

Post by klassik »

Olen praeguseni mänginud vaid akustilist ning nüüd on plaan elektrilise peale üle minna(pill juba oma uue kodumaa suunas teel), kuid paistab, et omast tarkusest kipub pilli ühendamisel väheks jääma.
Probleem siis järgmine:
Bändil on hetkel vokaalide, klahvpillide ja mõne ootamatuse tarbeks 8 kanaline pult ja selle järgi võimendus. Tore oleks, kui ma saaksin oma pilli ka otse sinna pulti ühendada, aga kas see üldse võimalik on ja mida teeb see pilli helikvaliteedi ja mängimisvõimalustega? Üks vanem helitehnik väitis mulle küll kindlalt, et pole mitte mingit vahet, aga elektroonika vallas totaalse algajana tekkis mul siiski mõningane hirm, et järsku ikkagi on mingi vahe.
Ette tänades!
served

Post by served »

kui sinna läheb otse mikrofon(ilma eelvõimendita) siis on sul tõenäoliselt puldis kõik vajalik olemas ja võid vabalt oma pilli otse sinna ühendada, efektikaid võid vahele toppida ja mitte midagi ei juhtu. Paned kaabli sama moodi sinna nagu mikrilgi ainult teise kanalisse. Ega sa väga puusse ei saa ju panna. Kui miskit valesti siis küsi uuesti täpsemalt.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
klassik

Post by klassik »

Tänud kiire vastuse eest! Mikrid on kõik tavalised. Eks ma siis proovin selle variandi ära.
served

Post by served »

njah, sa võid kitarri kui mikriga võrdsesse suhtuda, ainult neil on veidi teistsugune praktiline väärtus, füüsika silmis on nad väga sarnased.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Kert

Post by Kert »

saab panna kyll jah... kuigi heli ei pruugi väga hea olla...
kitarri vöimudel on omadus natuke moonutada soundi isegi clean kanalis...
samas PA tehnika on ehitatud nii et nad vöimalikult vähe moonutaksid heli ja köik edasi annaks nii nagu pulti tuleb..
aga muidu kui mingi plokk vahele panna siis saab mängida kyll hädapärast.
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
liivainimene

Post by liivainimene »

Plokiga jah, saab hakkama, aga puhtad helid on läbi puldi üsna mannetud. Kitarrivõim annab kitarri helist 75% (number on illustreeriv).

Squier Affinity Strat/Ibanez ARC300(Swineshead) > Jackhammer > Echohead > H&K Edition Blue 60-R + SKV FFS
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Pultidel on lisaks sisendid tavaliselt madala sisendtakistusega, mis kitarrile eriti ei sobi (kui pole just aktiivhelipead). Kui märkad, et kõrged sagedused kipuvad ära kaduma, proovi mõni efektipedaal vahele panna. Soovitavalt Bossi, Ibanezi või muu taoline, sest neil jookseb signaal kogu aeg läbi puhvri ja seega on pidevalt madal väljundtakistus.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
Kert

Post by Kert »

Faded wrote:Pultidel on lisaks sisendid tavaliselt madala sisendtakistusega, mis kitarrile eriti ei sobi (kui pole just aktiivhelipead). Kui märkad, et kõrged sagedused kipuvad ära kaduma, proovi mõni efektipedaal vahele panna. Soovitavalt Bossi, Ibanezi või muu taoline, sest neil jookseb signaal kogu aeg läbi puhvri ja seega on pidevalt madal väljundtakistus.
parematel pultidel(tegelikult mönedel odavatel kah) on igale sisendile oma "Gain" nupp kah, lisaks kanali volumele ja master volumele.
Nendest kostab ilma plokita kah kenasti...
Image Image
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Asi pole gainis. Lihtsalt pultide sisendid pole tavaliselt instrumentide jaoks mõeldud. Otsi inglisekeelset terminit impedance, või siis fenomeni tone suck.
klassik

Post by klassik »

Sain ma nüüd õigesti aru, et kõige mõtekam oleks ühendada siis nii:
kitarr -> kitarri võim -> pult?
served

Post by served »

Kui vajalik on et pult oleks ühendatud siis nii oleks hea jah. Sest kitarrivõim annab ka siis oma panuse soundile. Muidugi võid ju ka ainult võimuga mängida, kuidas omal mugavam on.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Faded
Moderaator

Post by Faded »

klassik wrote:Tore oleks, kui ma saaksin oma pilli ka otse sinna pulti ühendada
Misjaoks sa kitarri üldse pulti tahad saada? Kas võimust endast ei piisa?

Põhimõtteliselt on kolm varianti.

1) kitarr otse. Nagu ma enne ütlesin, see võib kitarri tooni ära süüa. Samas kui sa saad signaali enne pulti puhverdatud (mingi Bossi-tüüpi pedaal vahele, või on pillil aktiivhelipead), või on puldil instrumentidele sobiv sisend, peaks see variant töötama. Minul on sellega ainult halvad kogemused, aga oma kõrv on kuningas.

2) kitarr võimu ja võimu liiniväljundist pulti. Suhteliselt lollikindel variant, aga asja miinuseks on see, et liiniväljundid on kohe peale eelvõimu, mistõttu lõppvõim ja kõlar jäävad kidra soundist välja. Jällegi, maitse asi. PA süsteemid on mõeldud võimendama ilma igasuguste moonutusteta, mitte nagu kitarrivõimud, mistõttu sound võib liiga steriilseks jääda.

3) kitarr võimendisse, võimu ette mikker ja pulti. Kõige parem sound (eeldusel, et võim ja mikker on korralikud), aga üldiselt ka kõige rohkem jamamist. Stuudios ainult niimoodi saabki, samuti lives, kui koht on suurem kui pubinurk. Samas näiteks proovis on see süsteem mõttetu ajaraisk, kuna kidramikker korjab ka muud müra üles, ning samuti ei anna läbi puldi võimendamine midagi juurde.
Kert

Post by Kert »

klassik wrote:Sain ma nüüd õigesti aru, et kõige mõtekam oleks ühendada siis nii:
kitarr -> kitarri võim -> pult?
yksköik mis sa ka ei teeks, vaat et ainult kidravöimu kölari väljundist pulti ei pane juhet..
Image Image
Locked