Kidra ehitamine.

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
eints

Kidra ehitamine.

Post by eints »

ma otsustasin endale elektrikitarri tegema hakata, kõlab imelikult, aga siiski võimalik teostada. Mõte sellel postitusel on nüüd selline, et kas kellelgi on kogemusi kidra ehitamisel,et kui on, siis äkki jagab ka oma tarkust minuga ja v-b oskate soovitada mõnda interneti lehekülge, mis võiks abiks olla..ette tänades:)
Hoidke kõva;)
ddes3
Moderaator

Post by ddes3 »

haandi
Moderaator

Post by haandi »

selle kohta siin on ka juba üks teema uuri seda ja sa saad targemaks sealt
Robi

Post by Robi »

Olen ise ehitanud elektrikitarri. Kui mingeid küsimusi, siis võta ühendust, nt. e-maili kaudu robert@kis.ee
Mis lehekülgedesse puutub, siis uuri meie foorumist siit. Teemasid, nii helipeade kui ka üldehituse kohta on päris mitu tükki, hetkel ei ole viitsimist ise linke välja tooma hakata. Lisaks aitavad ka Google'sse vastavate märksõnade (building/build electric guitar jne) tippimine.
Ütlen ette, et kege töö see pole ja suurepärast tulemust ei saa, kui just erilisi tööriistu ja hinnalist puitu pole. See aga maksab kohati tuhatkond krooni ruutmeeter jne...
Ritso

Post by Ritso »

Robi wrote: See aga maksab kohati tuhatkond krooni ruutmeeter jne...
Kui natuke närida, siis imelik on mõelda, kuidas puitu ruutmeetrites mõõdedakse.. Õigemini Ruutmeetri põhjaga puit võib üsna suur tegelt olla...

Tegelt kui pikk kõrgus sellel klotsil siis on? mingi kitarri paksune, või rohkem?
ddes3
Moderaator

Post by ddes3 »

Kust sa Eestimaalt 'black ebonyt' leidsid?
Muude asjadega võib-olla saaks hakkama(vaher, saarepuit, poplar - kas see on haab või pappel? )

Endal pole nii palju tööriistu et hakata valmistama elektrikat.
k6ll
Site Admin

Post by k6ll »

sa või saada kyll mingit plbe nimega puutüki endale, aga kui selles buratiinos on aasta ringe ikka väga vähe ja neid tundub seal õreldalt olema, siis sealt head nahka ei tule
Iwan Suli

Post by Iwan Suli »

Noh, Brian May tegi mägiivari kombel ise oma kitarri 16 aastaselt valmis ja selle kindlustusväärtus on hetkel paar miljonit naela. Kui oskus on olemas, anna minna. google otsingusõna "Brian May Red Special" peaks juba andma mingit inffi selle kohta.
astar.ee/kitarr Greatest Hits vol I: blaa blaa blaa ... füüsikal ei ole sellega mingit pistmist...
Robi

Post by Robi »

Kommentaariks enda pillile ütleksin seda, et peavad olema ka korralikud taustteadmised tislerindusest kui sellisest. Lisaks vastavad tööriistad, mis on kulukas investeering, muidugi materjal ning inimene, kes juhendada oskaks. Äärmiselt peen tehnika on see pilliehitus... Ahjah, matemaatika peab ka selge olema, päris keerukas valem on juba kasvõi krihvide arvu, krivhivahe ja kaela pikkuse seose leidmisel. :wink:
See minu ehitatud pill on üks kentsakus ruudus, aga metalli tegemiseks kõlbab kenasti. :D Mänguoskused võite kah kasvõi korraks ära unustada. :D
Tegu on siis saarepuust pilliga, millel on Nõukogude elektrilise pilli häälestuskruvid, kael on endatehtud (Seda on tegelikult "eriti" võimalik esimesel korral valmistada...) ning kere on matemaatilises vastavuses kaelaga... Nii ta ole jah... Elektrisüsteemi koha pealt on tegu singel-coil süsteemiga ning keeled on akustilise western-tüüpi kitarri pealt. Tagumine sadul on aga ainulaadne, ainult minu käest saab. :D Kangi kahjuks kasutada ei saa, hihii. :lol:
Aga heli (hewi) ta igaljuhul teeb, kuigi alates vist 7. krihvist on päris keeruline tämbrit eristada. :)
Lõpptulemusega ma siiski rahul pole, kuid kuna see oli kunagi koolis tööõpetuse lõputöö, siis ühe ilusa ja rammusa "viie" sain ära. Õpetaja imestusel polnud piiri, kuna nähtavasti muusika pole tema suurim külg. Küll arvas, et see on tšello ja mida kõike veel. :D
Aga pulli sai ja tegemist oli ka ning kohe kindlasti sai oma käsitööoskust korralikult lihvitud.
christiansaarne13

Post by christiansaarne13 »

oki aga siis see läheb maksma sul 4k
3topelt helipead mingi 1022*3=3066+kere 750kr+kael ja sõrmlaud650kr+elektrisüsteem 450kr+keeled 275
selline maksab korralik self-made osta parem poest ise plaanisin ka ga ple mõtet
haandi
Moderaator

Post by haandi »

oma tegemise rööm on ikka suur rööm, kui sul on angunii pill olemas millega mängida, siis miks mitte kui võimalust on, ja kui ka midagi metsa läheb, siis kindlasti annab parandada ja lõputelõpuks isetehtud asi on ikka hoopis midagi muud kui mingi poest ostetud asi
Ära möödu mu'st lähedalt
Robi

Post by Robi »

haandi wrote:oma tegemise rööm on ikka suur rööm, kui sul on angunii pill olemas millega mängida, siis miks mitte kui võimalust on, ja kui ka midagi metsa läheb, siis kindlasti annab parandada ja lõputelõpuks isetehtud asi on ikka hoopis midagi muud kui mingi poest ostetud asi
Sul on õige suhtumine. :wink: Aga noh, viimase lausega on nii nagu on - poes vedelev lihvitud ja timmitud asja on hingeliselt kergem kätte võtta, kuna ei tea kogu seda vaeva... Omal pillil on ikka nii, et võtad kätte ja tunned kohe vead ära. Samas jällegi, mõneti on tunne hea ju ka. Kui valmis, siis huhh, suure tööga olen ühele poole saanud ning eesmärgi täitnud.
Minu pill tuli üks naga välja, aga jah, ka endalgi on kooperatiivitoodang poest soetatud. :D Hea on lihtsalt teada, et olen asja ära teinud ning kogemuse võrra rikkam.

christiansaarne13, kui minuga rääkisid, siis minul ei ole plaanis enam mingit pilli ehitada. Ühe naljaga sain juba ühele poole, haha. Aga minu eelarve tuli sinu nimetatud summast ikka kordi väikseim, kuid pill käristab, kui seda silmas pidasid... ja kuidas veel. :) Osad detailid olid ise leiutatud (nt. tagumine sild sai "treitud" kuul-laagrite karbikesest jne.). Ja tasapisi läkski edasi ja pill sai omale näo. Vot kõiges selles peitubki power. :wink:

BTW, KORRALIKUST self-made pillist oled sa küll valesti aru saanud! Korralik Eesti professionaalse pillimeistri poolt tehtud pill läheb Soomes meie rahade 60 000.- eest saagiks.
haandi
Moderaator

Post by haandi »

aga muidugi et saada hea tulemus tuleb harjutada, parim võimalus selleks on et osta 3 erinevat bentonit tee algosadeks ja pane uuesti kokku :D erinevalt, seda saab muidugi siis teha kui sul raha on :P
Ära möödu mu'st lähedalt
christiansaarne13

kusjuures mina alustan homme
aga koos töpa õppsxiiga el-kidra kere tegema,midagi ju vaja kuni ibanezi saab kätte ja klassivend teeb ka
christiansaarne13

alustatud :D
Locked