Aidake! (häälestamine)
Peaks proovima jah. Täna panin jälle häälde enne kui harjutama hakkasin. Ja pärast harjutamist kah. Eks ma homme venitan neid siis tublisti enne harjutamist.VintageLP wrote:Uute keelte puhul tuleks teha fine tuningut.. et siis vist nii et paned keele peale ja paned tuuneriga häälde (või prod kulmise järgi) ja sis venitad seda keelt ja siis paned uuesti häälde jne jne nii kaua kuni peale venitamist enam ei lähe häälest välja.
Kaua muidu klassikaline naiolnkeeltega kitarr hääles püsib? Lihtsalt huvi pärast tahaks teada.
Niisiis. Täna käisin IS Musicus, ja seletati mulle puust ja punaseke ette ära kuidas häälestada TU-80-ga. Kuid ma olen vist oma pilli nii ära häälestanud, et isegi see masin ei näita mulle mis keelt ma häälestan. Mis nõuks? Pill kaenlasse ja pädevama inimese juurde?
Või on kellegil üks imenipp varuks?
Või on kellegil üks imenipp varuks?
- liivainimene
Nii, lülitad häälestaja sisse, paned kuskile kitarri kõlakasti juurde ja tõmbad näiteks peenemat E-keelt. Mis juhtub? Kas häälestaja reageerib kuidagi sellele?Hemp wrote:Niisiis. Täna käisin IS Musicus, ja seletati mulle puust ja punaseke ette ära kuidas häälestada TU-80-ga. Kuid ma olen vist oma pilli nii ära häälestanud, et isegi see masin ei näita mulle mis keelt ma häälestan.
Ja kas sa käisid IS-is oma pilliga või näidati sulle seda mõne kohapeal olevaga?
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
Ma sain juba jälile sellele asjale. IS-i juhatusel ja manuali abiga.
Settingud olid lihtsalt häälestajal väga valed. Ja näitasid kõike muud kui õiget asja. 1 keel oli 4 ja nii edasi. Lõpuks sain kõik paika. Valisin Guitar reziimi, kus näitab keele numbrit suurelt ja väiksena keele tähte. Manuali järgi panin kõik nii nagu peab. Häälestasin. Kõik 5 keelt olid kenasti hääles üle 20 päeva. Ehk siis ma olin plõnninud alates 15 jaanuarist täitsa metsapoole pilliga. Kui jõudsin 6 keeleni, siis kruttisin hooga, kuniks see keel plõnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnndi pooleks läks
Ja isegi siis näitas, et 6 keel on tema arvates viies.
Eks me õpime kogu elu. Ülejäänud viis keelt kõlavad iatahes suurepäraselt. Ja eks ma nüüd harjutan kuni homse õhtuni selliseid akorde kus 6 keelt vaja ei ole
Naiska küsis, et kalla kas sul uus pill? Vot kui hää kui vahel käivad külas ka need kes kunagi pilli on käes hoidnud.

Eks me õpime kogu elu. Ülejäänud viis keelt kõlavad iatahes suurepäraselt. Ja eks ma nüüd harjutan kuni homse õhtuni selliseid akorde kus 6 keelt vaja ei ole

ei hakanud uut teemat tekitama, sest kysimus samuti häälestamise kohta..
kui tahan häälestada elektrikidrat madalamaks, nt ½down, drop C või drop D,
kas siis kael ka paindub, et oleks vaja trussrodi pingutama hakata?
kui ma ei taha trussrodi puutuda, kas siis kidra kaelale halvasti ei mõju, kui häälestus on madalam (ehk keeled tunduvalt lõdvemalt peal)?
kui tahan häälestada elektrikidrat madalamaks, nt ½down, drop C või drop D,
kas siis kael ka paindub, et oleks vaja trussrodi pingutama hakata?
kui ma ei taha trussrodi puutuda, kas siis kidra kaelale halvasti ei mõju, kui häälestus on madalam (ehk keeled tunduvalt lõdvemalt peal)?
Ei paindu ta midagi. Keelte vahetamist võiks ükshaaval teha Floyd Rose'ga pillidel, sest pärast on silla timmimisega paras jama.
Aga miks sa trussrodi näppida ei taha? Lihtne drop D ei tohiks eriti midagi muuta, aga drop C puhul võib pinge küll natuke langeda, ja võiks trussrodi ka natuke järgi anda.
Aga miks sa trussrodi näppida ei taha? Lihtne drop D ei tohiks eriti midagi muuta, aga drop C puhul võib pinge küll natuke langeda, ja võiks trussrodi ka natuke järgi anda.
Näiteks jah pika sirge metalljoonlauaga. Loodetavasti on sul krihvid ka siis ühetasased ikka.
Samas üldiselt soovitatakse kael õige kergelt nõgusaks jätta, sest keeled vibreerivad keskelt rohkem, kui otstest, ja tikksirge kaela puhul võivad keskmised krihvid plärisema hakata. Eks see sõltub keelte kõrgusest ka mingil määral.
Samas üldiselt soovitatakse kael õige kergelt nõgusaks jätta, sest keeled vibreerivad keskelt rohkem, kui otstest, ja tikksirge kaela puhul võivad keskmised krihvid plärisema hakata. Eks see sõltub keelte kõrgusest ka mingil määral.