Mis kiiruse juures oled juba soolodega?

Kitarri mängutehnika probleemid - legatod, alternate picking, sweep-picking, soojendusharjutused, bendid, flasoletid, tapping, strumming, slap, two-hand tapping, fingerstyle, klassikaline
Madhouse

Post by Madhouse »

Minu arust on ka kõige raskem ikka mängida aeglaselt ja sedasi et ei kõlaks igavalt ning ei tüütaks ära. Selle shreddimisega on nagu ta on. Igalühel oma arvamus,aga kitarri virtuoosid ise on ikka öelnud et alustada aeglasemalt ja siis vaikselt kiiremaks minna, muidu jäädki sitasti ja kiirelt mängima. :roll:
schizo

Post by schizo »

viga ongi selles, et need kitarri virtuoosid ütlevad seda "alustage aeglaselt" algajatele, kes pole aastatki kidra õppind. Mina alustasin ka aeglaselt (sest ma lihtsalt ei suutnud kiiresti :P).
Tänu selle, et ma hakkasin kiiremini mängimist harjutama parandasin ma märgatavalt oma aeglast mängimist. Helid hakkasid paremini välja tulema ning nüüd suudan enamusi noote võtta nii, et kahe noodi vahele ei tekiks mingi paus. Klassikalise kitarri mängimine muutus ka tunduvalt kergemaks, kuna sain endale kiire mängimise tulemusena näpud väga tugevaks.
Parim asi, mis kaasnes selle kiiruse harjutamisega oli see, et ma sain väga hea ülevaate enda sõrmlauast, kuna mängin kiireid arpedžosid üles alla ja üksteise järel.

Olen mänginud kidra vist mingi 5 aastat ja sellest viimane aasta olengi pühendunud kiirusele. Selle viimase aastaga olen rohkem enda kitarri mängimist parandanud, kui nende eelmiste 4 aastaga.
progressiivne böö!
donkey

Post by donkey »

schizo wrote:viga ongi selles, et need kitarri virtuoosid ütlevad seda "alustage aeglaselt" algajatele, kes pole aastatki kidra õppind. Mina alustasin ka aeglaselt (sest ma lihtsalt ei suutnud kiiresti :P).
Tänu selle, et ma hakkasin kiiremini mängimist harjutama parandasin ma märgatavalt oma aeglast mängimist. Helid hakkasid paremini välja tulema ning nüüd suudan enamusi noote võtta nii, et kahe noodi vahele ei tekiks mingi paus. Klassikalise kitarri mängimine muutus ka tunduvalt kergemaks, kuna sain endale kiire mängimise tulemusena näpud väga tugevaks.
Parim asi, mis kaasnes selle kiiruse harjutamisega oli see, et ma sain väga hea ülevaate enda sõrmlauast, kuna mängin kiireid arpedžosid üles alla ja üksteise järel.

Olen mänginud kidra vist mingi 5 aastat ja sellest viimane aasta olengi pühendunud kiirusele. Selle viimase aastaga olen rohkem enda kitarri mängimist parandanud, kui nende eelmiste 4 aastaga.
Seda ma just seletangi siin...mehel on kogemus omastkäest võtta, aga teie, kes te ei suuda (nagu sa kert väitsid) ei aeglaselt, ega kiiresti mängida, püüate selgeks teha, et ni on ikka vale ja, et peab ikka aeglaselt mängima...Kas kitarrimäng peaks olema siis selline asi, et sul on mingi eesmärk (antud juhul siis aeglaselt ja puhtalt mingi loo mängimine) ja kui sa selle oled saavutanud, siis on kõik? Mängid ainult oma ühte aeglast lugu või? Vaevalt küll..kitrri õppimine tähendab ikka pidevalt enda edasiarendamist..Ja seda schizo teebki, nagu ta väidab...harjutab kiirelt mängimist. Ma olen kindel, et ta suudab selge ja puhanud peaga palju puhtamalt mängida, kui seal videos..
Ja teie, kes asjast midagi ei tea...äkki proovite ka ja siis tulete rääkima siin...
Roki

Post by Roki »

Aga üks väike küsimus selle koha pealt, et kui the shredite või ludistate või teete kiireid sweep pickinguid, siis mille alusel või mille järgi te valite noote mida te mängite? Mu soov on ise ka välja mõelda erinevaid käike? Millega need seotud on? Videos oli näha, et nagu korratakse sarnast liikumist, aga erinevates kohtades kitarri kaela peal? Kas keegi räägiks natuke lähemalt või juhataks mind?
schizo

Post by schizo »

Roki wrote:Aga üks väike küsimus selle koha pealt, et kui the shredite või ludistate või teete kiireid sweep pickinguid, siis mille alusel või mille järgi te valite noote mida te mängite? Mu soov on ise ka välja mõelda erinevaid käike? Millega need seotud on? Videos oli näha, et nagu korratakse sarnast liikumist, aga erinevates kohtades kitarri kaela peal? Kas keegi räägiks natuke lähemalt või juhataks mind?
Sweep pickinguga mängitakse kõige enam apredžosid. Põhimõte on selles, et sa mängid nagu tavalisi akorde, aga nende akordide noote üksikult. Võtame mingi kerge Am-C-D-F ülesehituse. Am koosneb nootidest A, C ning E, C koosneb nootidest C, E ja G, D koosneb nootidest D, F# ja A ning F koosneb nootidest F, A ja C. Hakkad siis otsima sobivaid kohti kaelal, kuidas neid mängida.
Üks näide on selline, kus kasutan kolme nooti ühe arpedžo jaoks:

Code: Select all

e|-----12-15---------14-8------|
B|---13-----17-----15-----10---|
G|-14---------17-14---------10-|
D|-----------------------------|
A|-----------------------------|
E|-----------------------------|
-|-A-C-E--G-E-C--A-D-F#-C-A-F--|
Kuid võib ka:

Code: Select all

e|-----12-12---------14-13-----|
B|---13-----13-----15-----13---|
G|-14---------12-14---------14-|
D|-----------------------------|
A|-----------------------------|
E|-----------------------------|
-|-A-C-E--E-C-G--A-D-F#-F-C-A--|
Peaasi, et akordi noodid õiged on.

EDIT: Üldiselt võiks keegi teha eestikeelse õpetuse arpedžodest ja sweepingust jne siia foorumisse.
progressiivne böö!
Morgoth

Post by Morgoth »

Irw, minuarust on see teema täiega huumor.

Ühinen,täielikult Kerdi vaadetega selle koha pealt.

Alustage aeglastelt, liikuge kiiremaks, mitte mängi nii kiiresti ja valesti kui saad.
schizo

Post by schizo »

Ma pole kunagi ütelnud, et alustada tuleb kiiresti. Alustada tuleb aeglaselt. Aga ma ütlesin, et siis, kui sul paar asja valesti läheb, ei tohiks kohe tagasi aeglasemaks minna, vaid harjutada seda kiiret tempot, kuni õieti välja tuleb.

Mind õudselt huvitaks ka teie salvestused kiirest mängimisest, kui te nii teadjad olete.
progressiivne böö!
Goldec

Post by Goldec »

Kui ta sul kiiresti välja ei tule ei ole ta ka sul aeglaselt selge. Kiiresti harjutamisest pole suurt kasu, kui sul vead sisse tulevad. Need apsakad tuleb välja harjutada aeglaselt, mitte kiiresti.
schizo

Post by schizo »

No ma lisasin veel ühe.
http://www.youtube.com/watch?v=E5avegPB7B0
Tahaks ka siis teie kiiret kidramängimist kuulata. See on ju siiski kiire kidramängimise teema.
Ja kui te paremini asjast teate, kui mina, siis peaksite ju kiiremini ja paremini ka mängida oskama.
progressiivne böö!
tyyp1983

Post by tyyp1983 »

schizo wrote:Ma pole kunagi ütelnud, et alustada tuleb kiiresti. Alustada tuleb aeglaselt. Aga ma ütlesin, et siis, kui sul paar asja valesti läheb, ei tohiks kohe tagasi aeglasemaks minna, vaid harjutada seda kiiret tempot, kuni õieti välja tuleb.

Mind õudselt huvitaks ka teie salvestused kiirest mängimisest, kui te nii teadjad olete.
Olin selles videos kitarri käes hoidnud ca 4,5 kuud ja üritasin mängida kiiresti, välja tuli bullshit.

http://www.dailymotion.com/relevance/se ... deo/356015

Jamasin veel natuke aega ja taandusin, aeglasemaks.

http://www.dailymotion.com/tyyp1983/vid ... b_One-Lick

Nüüd kuu hiljem olen peaaegu algse kiiruse juures tagasi, ainult selle vahega, et noodid tulevad puhtamalt. :P :P :P

Videosid maha võtnud ei ole spetsiaalselt kuigi see on bullshit, sest hiljem on hea võrdluseks lisada juba parem ja veel parem mäng, et näha(näidata) kuidas alustasin ja kuhu jõudsin.

Aga arvan, et vaielda pole küll mõtet selle üle kes kuidas mängimist õpib, siis kiiresti või aeglaselt.Igaüks õpib omamoodi ja saab sellest varem või hiljem ise aru kas on nii või naapidi kuskile jõudnud oma õpingutega.Ma vähemalt sain üsna kiirelt aru. :P :P :P
Algaja
Kert

Post by Kert »

donkey wrote:Seda ma just seletangi siin...mehel on kogemus omastkäest võtta, aga teie, kes te ei suuda (nagu sa kert väitsid) ei aeglaselt, ega kiiresti mängida, püüate selgeks teha, et ni on ikka vale ja, et peab ikka aeglaselt mängima...Kas kitarrimäng peaks olema siis selline asi, et sul on mingi eesmärk (antud juhul siis aeglaselt ja puhtalt mingi loo mängimine) ja kui sa selle oled saavutanud, siis on kõik? Mängid ainult oma ühte aeglast lugu või?
esiteks ei ole 5 aastane kogemus veel mingi suur kogemus.
teiseks, kui aeglaselt ja puhtalt oled asja selgeks saanud siis oi ole sugugi mitte köik. vaid siis justnimelt peaks VÄHELHAAVAL kiirust töstma.
mitte nii et kui mingi loo noodid selged siis kohe rops kiirus 200 peale. vähelhaaval ikka.

ja ma ei pea kohe mitte ise siia midagi yles panema. sest ma ei ole väitnudki et ma oskan aeglaselt ja puhtalt mängida ja peaks esinema siin nyyd.
justnimelt sellepärast ma ei oska/ei harjutagi kiiresti, et minumeelest sellel ei ole mötet kui mul ei tule aeglaseltki asjad puhtalt välja.
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
schizo

Post by schizo »

No kui sa selline Lord of the Strings oled, kes ei oska isegi aeglaselt puhtalt mängida, siis miks sa arvad, et just sul on õigus ning minul ei või õigus olla? Sest teised inimesed ütlevad nii? Mina ütlen ju teisiti. Miks sa mind ei usu?
progressiivne böö!
donkey

Post by donkey »

Kert wrote:
donkey wrote:Seda ma just seletangi siin...mehel on kogemus omastkäest võtta, aga teie, kes te ei suuda (nagu sa kert väitsid) ei aeglaselt, ega kiiresti mängida, püüate selgeks teha, et ni on ikka vale ja, et peab ikka aeglaselt mängima...Kas kitarrimäng peaks olema siis selline asi, et sul on mingi eesmärk (antud juhul siis aeglaselt ja puhtalt mingi loo mängimine) ja kui sa selle oled saavutanud, siis on kõik? Mängid ainult oma ühte aeglast lugu või?
esiteks ei ole 5 aastane kogemus veel mingi suur kogemus.
teiseks, kui aeglaselt ja puhtalt oled asja selgeks saanud siis oi ole sugugi mitte köik. vaid siis justnimelt peaks VÄHELHAAVAL kiirust töstma.
mitte nii et kui mingi loo noodid selged siis kohe rops kiirus 200 peale. vähelhaaval ikka.

ja ma ei pea kohe mitte ise siia midagi yles panema. sest ma ei ole väitnudki et ma oskan aeglaselt ja puhtalt mängida ja peaks esinema siin nyyd.
justnimelt sellepärast ma ei oska/ei harjutagi kiiresti, et minumeelest sellel ei ole mötet kui mul ei tule aeglaseltki asjad puhtalt välja.
Aga kust sina tead, et ta kiiruse just rops 200 peale tõstis? Võibolla harjutas ta enne 50 peal, siis 100 peal ja nüüd harjutab 200 peal?
Kert

Post by Kert »

schizo wrote:No kui sa selline Lord of the Strings oled, kes ei oska isegi aeglaselt puhtalt mängida, siis miks sa arvad, et just sul on õigus ning minul ei või õigus olla? Sest teised inimesed ütlevad nii? Mina ütlen ju teisiti. Miks sa mind ei usu?
ma lihtsalt ei usu eriti. et sa nii väikse kogemusega puhtalt mängid asju. ma saaks aru kui sul oleks 30 aastane kogemus seljataga
donkey wrote:Aga kust sina tead, et ta kiiruse just rops 200 peale tõstis? Võibolla harjutas ta enne 50 peal, siis 100 peal ja nüüd harjutab 200 peal?
ega ei teagi, ja tegelikult ei huvita kah. igayks mängib/harjutab kuidas tahab.
aga lihtsalt ma ei näe mötet mingisugusel kiiruste vördlusel, kui see kiirus nagunii ei vasta töele.
sest kui mingi teatud kiiruse juures ei suuda öieti mängida, siis järelikult ei oska nii kiiresti mängida ja peaks hoogu maha vötma.

ja 50-100-200 on ikka päris järsud sammud. 10-ga peaks kiirust töstma. ja sedagi alles siis kui asi juba selge.
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
krustok

Post by krustok »

Oeh.. ei ole "õiget" ja "valet" viisi kitqarri õppida.. on lihtasalt kiiremad ja sirgemad teed ning käänulisemad ja aeglasemad teed.. Kumb parem on? Eks ise teate.. Aeglasem ja käänulisem tee annab rohkem kogemusi ning omapärasema stiili ning üldjuhul on see palju rohkem rokkändroll. Kiirem ja sirgem tee annab sulle tehniliselt täpsema stiili ning saad vähema ajaga kiiremaks ja laahedamaks aga lõpptulemuse kõlad sa sama moodi nagu kõik teised tehniliselt korrektsed mängijad ja omapärasusest jääb puudu. Kiireid mängijaid on maailmas palju meeletult palju.. Kitarrifoorumid on täis shreddereid ja enaik neist ei saa kuangi kuulsaks. Neid, kes suudavad aeglaselt ja huvitavalt ning omapäraselt mängida on vähe.. Enamik neist suudavad muidugi ka väga kiirelt mängida aga see, et sa oskad ei tähenda, et sa pead seda tegema.
Igatahes... Väga kasulik on osata mängida kiirelt noote.. väga kasulik on osata mõelda väljaspool kasti ja kasutada skaalavälsieid noote ning aeglaseid käike.. Loos peab olema ruumi, aega seedida, kiireid kohti, kohti, kus aeglased käigud vahelduvad kiiretega jne. Kõik olened tujust, aurast, emotsioonist, mida sa tahad edasi anda. Ei ole piiranguid, ei ole reegleid, ei ole õiget ega vale. It's music people.. it's not sport, it's not science...
Rig: Yamaha Pacifica 112 (mod) -> Boss ME-50 -> Harley Benton GA5
Yamaha FG720S
Shure Beta 57A -> E-MU 0404|USB
http://krustok.planet.ee/
Locked