efekt või kombo?

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Locked
sang

efekt või kombo?

Post by sang »

Olen põhimõttelise valiku ees (vähemalt enda arvates) ja loodaks saada natuke tuge oma mõtteprotsessidele.

Nimelt olen tegemas valikut, kas hankida koduseks kitarrist hääle välja võlujaks mõni mikro-kombo võimudest (microcube, DA5 jms) või siis hoopis mõni kompktne efektikas (pocket pod, G2 vms).

Olen suht algaja mängija ning see oleks mu esimeseks kidrast hääle välja võtjaks. Kasutaksin seda kodus harjutamiseks. Praegu ei ole mingeid plaane ega ambitsioone grupiviisiliseks tegutsemiseks ehk bändis osalemiseks, aga see võib muutuda (kõik on ju allahi teha). Võib juhtuda, et aegajalt tahaks ükskõik kumma apastraadi reisile kaasa võtta.

Ma ei plaani osta suuremat ja kallimat kui üks neist variantidest, nii et mind ei maksa hirmutada juttudega "kumbki neist pole õige". Mind huvitaks, kumb sellest valikust võiks olla parem ja mis argumentidega.

Ma olen välja mõelnud rea mõlema süsteemi puuduseid ja plusse:

Väikesed võimud on suht tagasihoidliku võimega korralikku häält teha (võrreldes suurte, "päris" võimudega), puudu jääb võimsusest, hääl kipub olema mitte väga sügav ja efektid piiratud võimalustega. Kui tekiks soov bändiga tegelema hakata, tuleks tõenäoliselt ikka korralikum tehnika lisaks osta. Samas saab vajadusel neist kogu tuba täitva hääle (lärmi) ikka kätte, tõmba vaid kõrvaklapipulk välja ja keera volüümi.

Väikesed efektid aga on väidetavalt oma häälelt ülemäära digitaalsed, mitte-naturaalsed. Nad söövad patareisid oluliselt isukamalt väikestest võimudest, kuid adapter võib oluliselt mõjutada hääle kvaliteeti (väidetavalt). Samuti on tülikas vajadusel kodustes oludes neist valjema hääle väljaurgitsemine (lisajuhe pluss muusikakeskus jms. Aegajalt võib ju tekkida vajadus naisele häppibööfdeid tinistada või sõpradele pärast kolmandat konjakit paar kõvemat riffi sikutada 8)) . Samas, kui kunagi bänditegemiseks läheks, tuleb lisaks mõelda vaid lõppvõimule. Rääkimata siis lõputust uute saundide otsimise ja katsetamise lõbust, mis on mulle kui oma stiili veel otsivale mängijale puhas rõõm. Samas aga, kas algaja suudab sellisest aparaadist mõistlikku saundi kätte saada või oleks selleks ikka miskit kogemust vaja?

Olen ise natuke kasutanud microkubet, mis jättis täitsa okidoki mulje, väikeste efektidega puudub igasugune kogemus. On ehk kellelgi mõlemat liiki apastraadiga kogemusi ja oskaks arvamust avaldada?
Faded
Moderaator

Re: efekt või kombo?

Post by Faded »

sang wrote:Väikesed efektid aga on väidetavalt oma häälelt ülemäära digitaalsed, mitte-naturaalsed.
Sama käib ka väikeste modelleerivate võimude (à la Micro Cube) kohta.
Nad söövad patareisid oluliselt isukamalt väikestest võimudest
Ma ei saa küll kindlalt vastupidist väita, aga see tundub üldiselt kahtlane. Efektikas ei oma ju lõppvõimu, mis peaks olema kõige kõvem voolutarbija.
kuid adapter võib oluliselt mõjutada hääle kvaliteeti (väidetavalt).
Kvaliteeti küll mitte. Kui on kehv adapter (reguleerimata/filtreerimata), võib toitepinge perioodiliselt kõikuda, mis tekitab mingil määral müra, aga see on ka kõik.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
served

Post by served »

Ma ostaks võimu. See kõrvaklappidesse mängime pole ju üldse nii tore.
Oled omas mullis seal jne. Siis saad ikka teistele demonstreerida, kuuled ka ruumi kaja. Saad parema pildi sellest kuidas asi hakkab toimuma tulevikus.

Efektikaega jõuad jamada terve elu. Proovi ikka mingi põhi alla saada. Nii kui nii läheb sul palju jaksu harjutamisele, efektidega jändamine tahab kõvasti aega saada.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
sang

Post by sang »

Nad söövad patareisid oluliselt isukamalt väikestest võimudest
Ma ei saa küll kindlalt vastupidist väita, aga see tundub üldiselt kahtlane. Efektikas ei oma ju lõppvõimu, mis peaks olema kõige kõvem voolutarbija.
Siiski-siiski: näiteks microcube kestab patareide pealt kuni ~20h, samas pocket pod paar tundi (interentist pärit teadmine, järelikult peab tõene olema).
Ma ostaks võimu. See kõrvaklappidesse mängime pole ju üldse nii tore.
Oled omas mullis seal jne. Siis saad ikka teistele demonstreerida, kuuled ka ruumi kaja. Saad parema pildi sellest kuidas asi hakkab toimuma tulevikus.
Nojah, aga ka võimuga mängiks ma 95% ajast klapid peas. Kuigi point on oluline.
Efektikaega jõuad jamada terve elu. Proovi ikka mingi põhi alla saada. Nii kui nii läheb sul palju jaksu harjutamisele, efektidega jändamine tahab kõvasti aega saada.
See on tõesti oluline argument, et efektigaga võib suurem osa ajast kuluda katsetamisele-jändamisele, mitte igapäevasele harjutamisele. Kuigi osaliselt on see ka distsipliini küsimus ja mingi hetk väsid pidevast katsetamisest ära ja jätkad lihtsalt mängimisega.

On kellelgi veel arvamusi-kogemusi jagada?
Tegelane

Post by Tegelane »

Ma pooldan servedi juttu...
Võimendi on ikkagi tõesti hoopis teine asi. See tunne on rohkem ehtsam ja värki. Saad tõesti terve ruumi aupaklikult kitarrikäikudega täita. Lisaks mõnel väikesel võmendil onkorralik efektirida ka kaasas (MicroCube). Ja kui sa ostadki mõne väiksema, sis tulevikus, kui sul on juba suur kontsertvõim, sis saad endiselt kasutada kuskil reisudel väiksemat või Microcube puhul lõkkeääres tinistada patareide pealt. Sesuhtes, et väikese kasutus säilib ja ellised.
Faded
Moderaator

Post by Faded »

sang wrote:Siiski-siiski: näiteks microcube kestab patareide pealt kuni ~20h, samas pocket pod paar tundi (interentist pärit teadmine, järelikult peab tõene olema).
Micro Cube'i voolutarve on 185 mA. Pocket POD-i kohta ma seda ei leidnud, aga adapter, mida Line6 soovitab, annab välja 200 mA, nii et palju suurem see ei saa olla.

Vahe tuleb sellest, et MC võtab 6 AA patareid, Pocket POD aga 4 AAA-d. AA mahutab umbes kaks korda rohkem, kui AAA, ning see ongi põhjus, miks Pocket POD-i patareid kiiremini tühjaks saavad.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
Locked