Võimendi vs. kõlarid

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Locked
sebra666

Võimendi vs. kõlarid

Post by sebra666 »

On tekkinud küsimus, et kas hea kõlar võib asendada võimendit. Kui 500kr. saab 30W kõlarid, siis kas tasub kulutada 1500 et saada 15W võimendi.
ErkoP

Re: Võimendi vs. kõlarid

Post by ErkoP »

Jah, tasub.
Yamaha CG-131S
Yamaha Pacifica 112L
Vox VT15
served

Post by served »

maru suhteline jutt sul.

Mis kõlarid, mis võimendi?
Mis otstarbeks?

Kui kitarri võimendile kõlar 500.- ja sellele 15W võim ette, siis ei tea ju, kas see kõlar ja võim üldse kokku kuidagi käivadki.
Kõik oleneb paljudest asjadest. Jaga veidi rohkem informatsiooni.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
ErkoP

Post by ErkoP »

Ta vist mõtleb, et kas osta kitari järgi võim või kõlarid
Yamaha CG-131S
Yamaha Pacifica 112L
Vox VT15
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Heli tekitamiseks on sul vaja nii võimendit kui kõlareid. Ei saa valida, et kas üks või teine.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
served

Post by served »

ErkoP wrote:Ta vist mõtleb, et kas osta kitari järgi võim või kõlarid
Kule see on küll päris hea mõtlemine siis :lol:
Hi-Gain

Parandan kitarre!
ErkoP

Post by ErkoP »

Pakun, et jutt käib mingitest arvutikõlaritest ja mingisugusest kombovõimust.
Yamaha CG-131S
Yamaha Pacifica 112L
Vox VT15
sebra666

Post by sebra666 »

Ma arvan ka,et see päris hea mõtlemine. (kohver)Võimendi hinnas kuni 1500 mingeid imevigureid ju ei tee. Samas ühed päris kenad kõllid 40W võimsusega, ehk teevad sama asja mis võimendi, ainult 3x odavam.
PS! Oman elektrikat alles 3-dat päeva, fakti põhiseid teadmisi vähe, aga see eest olen usin ja loova mõtlemisega.

http://www.arvutiari.ee/shop2/index.php ... tId=118518
greencow

Post by greencow »

Enamus aktiivkõlareid vajab päris tugevat signaali, ei usu millegipärast et su pillist midagi sellist välja tuleb. Ehk siis need 30w kõlarid ei tee sul eriti mingit häält selle pilliga.... Kui tegu hoopis passiivsete kõlaritega(Ei usu) siis edu sellega...

Kõlarite ja pilli vahele mingit võimenust vaja. Näiteks parema puudumisel arvuti helikaart. Seal pead jällegi ettevaatlik olema, mingi efektikaga võib integreeritud emaplaadi line-in heli moonutama hakata, liiga tugeva signaali tõttu.

Kõlarid vajavad võimendust.

Kohvervõimud on lihtsalt pea(võimendi) ja kõlar ühte karpi monteeritult. Ja põhjus miks müüakse eraldi kitarrivõimendeid, bassivõimendeid, klahvivõimendeid ja kõiki muid erinevaid helivõimendavaid süsteeme on järgmine. Elektrikitarri võimendid on üldjuhul võimelised tootma mõnda efekti, tavaliselt distortionit ja võibolla miski reverb või midagi. Ehk siis on võimendil eelvõim kahe kanaliga. Üks mis laseb lõppvõimu moonutamata signaali(clean) ja teine mis heli moonutab, saavutab overdrive või distortioni vms(rythm). Ja kitarriõimenduses mängib tähtsat rolli ka kõlar. Tegu ei ole full range kõlariga, ja need rõhutavad keskmisi helisagedusi(vist) või noh, ei esita heli nagu mingi PAkõlar või arvutikõlarid.

Nii et sama asja need 30w kõllid ei tee.
Faded
Moderaator

Post by Faded »

sebra666 wrote:Ma arvan ka,et see päris hea mõtlemine. (kohver)Võimendi hinnas kuni 1500 mingeid imevigureid ju ei tee. Samas ühed päris kenad kõllid 40W võimsusega, ehk teevad sama asja mis võimendi, ainult 3x odavam.
PS! Oman elektrikat alles 3-dat päeva, fakti põhiseid teadmisi vähe, aga see eest olen usin ja loova mõtlemisega.
Loov mõtlemine tõepoolest :roll:

1500-kroonine kohvervõimendi võib sul igasuguseid imevigureid teha. Nt. Roland MicroCube. Samas kõlarid otse kitarri taha ühendatult ei tee sul mitte piuksugi.

Tegelikult on sul vaja kolme komponenti, et kitarrist häält saada:
1) eelvõimendi, mis teeb instrumendisignaalist liinitaseme signaali
2) lõppvõimendi, mis teeb liinitaseme signaalist kõlaritele sobiva signaali
3) kõlarid, mis teevad elektrisignaalist heli

Kohvervõimendis on kõik kolm koos. Saab osta ka eraldi võimupea (ingl.k. head), kus on eel- ja lõppvõim koos, ning kõlari(d) eraldi. Saab ka kõik kolm eraldi osta, kui väga tahta.
Arvutikõlarites on juures ainult lõppvõim, seega otse sinna sa kitarri ühendada ei saa. Vaja oleks eelvõimendit (nt. arvuti helikaart).

Soovitus: osta väiksemat sorti harjutusvõim ja unusta arvutikõlarid ja muud sellised "loovad lähenemised".
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
served

Post by served »

Ise just lõpetasin oma Combo võimu eelvõimendus astme ehituse. Päris valmis ei saanud, aga hetkel edasi ka ei tee.
Nii palju kui mina oma kogemuse põhjal saan öelda, siis kitarri võimendi on nagu sportauto, kus kõik on tootja poolt juba paika timmitud nii, et tulemus oleks maksimaalne (ma räägin korralikust võimus).
Minu suurim katsumus oli ehitada selline eelvõim, mis läheks kokku lõppvõimu karakteristikuga.
Kõik tooni moduleerimised tehakse ära eelvõimus ja need on üsna tugevad, heli moonutatakse väga trastiliselt.
Lõppvõim aga on üsna igav ja passiivne vend, ta niisama lükkab funki juurde ja elab oma igavat elu, kuid kuna ta nii igav on, siis ta tahab hästi kindla kujuga signaali saada, muidu pole tulemus enam sportauto.
Edasi on valjukas, erinevad valjukad teevad erinevalt häält. ühe võimu taga ühte moodi, teise võimu taga teistmoodi. Ole tark ja leia omale hea.

Mis puutub sinu katsumustesse, siis ma ei arva, et sa tegelikult aimad kui vale nurga alt sa asjale lähened. Miks peaks inimene üldse tahtma mängida instrumenti 2" kõlaritesse, kui tavaline taks algab 10". Teiseks, mis teeb tava kasutuses oleva transistor võimendi ahvatlevaks? See pole ju üldse sellise asja jaoks mõeldud. Mis puutub eelvõimendisse, siis tegelikult sobib selle jaoks suvaline efektiplokk ka, aga see pole sportauto enam, mis sellise punnimise peale kokku tuleb.

Proovi ikka leida lihtsam ja odavam tee, et saada mingit tulemust.
Minu poolne informatsioon.

PS: Ise proovisin ka esimesel aastal, kui elektrikitarri sain, samat asja. Ühendasin oma kidra venevõimu külge, põrandakõlarid tegid häält ja rock n roll. Üsna sitt oli ausalt öelda, aga raha oli vähe ja ei saanud tol hetkel veel omale midagi muud peale pilli lubada.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
sebra666

Post by sebra666 »

Proovisin mängu kasutades võiemendit, hoopis teine tera. Kus krt ma üldse kõlarite mõtte peale tulin. Teema lukku kui võimalik
Kert

Post by Kert »

sebra666 wrote:Proovisin mängu kasutades võiemendit, hoopis teine tera. Kus krt ma üldse kõlarite mõtte peale tulin.
Veel parem on mängida, kui sinna vöimu taha kölari ka veel yhendad. :P
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
Locked