Kas humbuckerile võib panna volume poteks 250k pote?

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Locked
tykonu

Kas humbuckerile võib panna volume poteks 250k pote?

Post by tykonu »

Mul käib siin ühe kitarri korrastamine, ja praegu on mul parajasti üks 250k-ne pote olemas. Kas humbuckerile võib panna volume poteks 250k pote? Mida see helis muudab?
liivainimene

Re: Kas humbuckerile võib panna volume poteks 250k pote?

Post by liivainimene »

Võtab kõrgeid sagedusi vähemaks, justkui oleks tooninuppu veidi maha keeranud.

Squier Affinity Strat/Ibanez ARC300(Swineshead) > Jackhammer > Echohead > H&K Edition Blue 60-R + SKV FFS
tykonu

Post by tykonu »

Siis peakski mulle sobima vist?, ma mängin alati nii, et tooninupud on nullis. Ja ma mängin põhimõtteliselt ainult rütmi.
liivainimene

Post by liivainimene »

Proovida ju võid. Sõltub muidugi su helipea omadustest ka, aga mingit püsivat kahju sa sellega ei tee. Lugesin veel, et nt. Gibson kasutavat ise 300k potesid humbuckeritega. Kas kunagi minevikus või ka praegu - seda ei oska öelda.

Squier Affinity Strat/Ibanez ARC300(Swineshead) > Jackhammer > Echohead > H&K Edition Blue 60-R + SKV FFS
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Viimati kui ma lugesin, kasutas Gibson volüümipotedena 300k lineaarseid.

Pote takistus muudab jah natuke helipeade soundi, nagu liivainimene ütles. Põhjuseks see, et volüümipote on signaali ja maa vahel, ning mida väiksem selle takistus, seda rohkem signaalist lühistub maasse (ning seega seda vähem jõuab võimendisse). See efekt hakkab pihta just kõrgematest sagedustest, madalamad säilivad paremini. Samuti on vahe (nt. 250k ja 500k pote vahel) kõige märgatavam just siis, kui kitarri volüüm on maksimumi keeratud, ehk siis volüümi maha keerates muutuvad mõlemad järjest sarnasemaks (tuhmimaks).

Muidugi kui volüümipotel on treble bleed kondekas, siis ei pruugi seda efekti üldse eriti märgata.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
Kirill

Post by Kirill »

oot tooninupud nullis ?? pmst vb on asi sinu taotluses, aga rütmi mängimisel imeb tooninupp nullis igasuguse tooni ära minuarust. Eddie Van Halen kasutab volüüminuppu nt ainult, ja on öelnud, et see on kogu tooninupp mida tema vajab. Ja siinkohal ma ei ütlegi, et tema saund parim on või just see mida sa vajad, aga idee on selles, et volüümi maha keerates muutub ju tegelikult ju toon ja mitte helivaljusus. Jah, lõpuks ta läheb vaiksemaks aga ligi 95% nupu kerimisest on puhtalt tooni sättimine.

minu 2 senti, ei tea kui hästi ma nüüd enda mõtet seletasin...
served

Post by served »

Tooni nupp ja voluumi nupp on ikka eri asjad. Muidgi on treblebleed süsteem teine asi.
Hi-Gain

Parandan kitarre!
Ehitan efektiplokke.(vooluallikad, looperid, butiik)
Teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=7&id=45308
Koduleht: http://amest.edicypages.com/
letsrock

Post by letsrock »

tykonu wrote:Mul käib siin ühe kitarri korrastamine, ja praegu on mul parajasti üks 250k-ne pote olemas. Kas humbuckerile võib panna volume poteks 250k pote? Mida see helis muudab?
Kui sul on see pot olemas, siis proovi ära. Kui meeldib, on OK, kui sound on liiga kotis, siis pane 500-ne. Pilli sound sõltub sajast asjast(näit. puit, helipead, võim, valjukas jne.), tähtis on see, mis sulle meeldib.
Keep rockin
Kirill

Post by Kirill »

served wrote:Tooni nupp ja voluumi nupp on ikka eri asjad. Muidgi on treblebleed süsteem teine asi.
kas volüümi maha keerates jääb siis saund samaks ja läheb lihtsalt vaiksemaks? don't think so
Faded
Moderaator

Post by Faded »

Ei jää samaks, aga helivaljus muutub ka ikka suuresti. Nii ka päris ei ole, nagu sa ütlesid, et 95% volüüminupu ulatusest on lihtsalt tooni sättimine.
It's a well-known fact that 100% of people who sell their Telecasters, die.
liivainimene

Post by liivainimene »

Lineaarse potega ehk?

Locked