tillukese kitarri keelte jämedus?

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Locked
cobra_vello
Posts: 142
Joined: 21 Jul 2007, 10:02

tillukese kitarri keelte jämedus?

Post by cobra_vello »

otsisin väheke, aga ei leidnud, et sellist teemat enne arutatud oleks.

ostsin niisiis omale väikese odava vuffel-hiina-kitarri mis on pmst rohkem mänguasi kui pill. samas heli ja kvaliteet on selle raha eest (eestikroonis u. 320) täitsa okei. hea piknikule kaasa võtta. keeltel pikkust sadulast sadulani 42cm.
küsimus on aga selline. tahaks tal keeled ära vahetada, originaalid läksid kohe katki ja on igavene saast. aga millise jämedusega keeled sinna ostma peaks? teda esimest korda häälestades avastasin, et kui ta häälde ajada, siis jämedam keel on pagana lõtv ja peenem keel on pingul mis kole. seega on keelte omavaheline jämeduse suhe vale, eks? kas see tähendab, et ma peaks leidma mingi erilise seti, või on pigem nii, et seal peal olev set on mingi juust ja tavalised keeled läheksid korralikult häälde? ühesõnaga, kas kitarri suurus/pikkus mõjutab seda, millise jämedusega keeled peavad olema? füüsika värk, aga mul jookseb aju kokku.

tänan juba ette :)
User avatar
sirver
Posts: 824
Joined: 27 Jan 2008, 19:05
Location: Pärnu

Post by sirver »

minu mõistus vastab su küsimusele niimoodi, et 1 ja sama seti keeled on ükskõik mis pilli peal samasuguse pinge all, et teha ühesugust heli
seega: täiesti tavalised keeled peaksid sul sinna peale minema

Epiphone LP Special II - Boss DS-2 - HB ga5
Ibanez V70CE
Sakura akust / ülevärvitud ning nokitud
cobra_vello
Posts: 142
Joined: 21 Jul 2007, 10:02

Post by cobra_vello »

aga kui keeled on lühemad, siis peab sama heli saavutamiseks olema ju lõdvemad. seega tavalise setiga häälestuks see pill normaalse pinge juures esiteks kõrgemale. teiseks, küsimus on selles, kas keele pikkuse japinge vaheline suhe on lineaarne või eksponentsiaalne, ehk et kas keelte jämeduse suhe peaks olema lühemal pillil erinev. aga see jutt on nii keeruline et ma ei saa ise ka aru. ma vast lähen poodi ja küsin mis seal arvatakse. kui keegi midagi tarka öelda ei oska, siis ostan tavalise seti ja proovin järgi. ja ütlen teile ka, kui te peaks hakkama omale ukulelesid kuuekeelseks treima :D
telepoiss
Posts: 525
Joined: 18 Sep 2007, 12:37

Post by telepoiss »

tegelikult tavaline 12 set ei peaks paha tegema ja lähtudes füüsikaseadustest tekitab tavapärasesse häälestusse keerates ka konstruktsioonile väiksema pinge kui tavalisele pillile (su eluka scale on jämedalt 2/3 tavapärasest või "full size" -st, kui soovite)

ma prooviks igaks juhuks alustuseks siiski 11 setti vist, kuigi ega seal suurt vahet pole - 320kroonise hinnaklassi juures ei õnnestu ilmselt ka kõige pöörasema loterii-õnnega viimase peal või mängitavat uhiuut akusti leida.

tp
mortral
Posts: 71
Joined: 05 Aug 2007, 17:19

Post by mortral »

Aga no ega Sa ei peagi seda pilli kontserthäälestusse (A440) keerama. Talita tunde ja mõistusega, nii et keeli puruks ei keera ja et nad ka nii kõva pinge all ei ole, et pillilt silla välja rebivad.

Peaasi, et asi iseenda suhtes hääles on ja seda saad küll ükskõik millise setiga teha.
cobra_vello
Posts: 142
Joined: 21 Jul 2007, 10:02

Post by cobra_vello »

ma enne unustasin mainida, et selle pilli pingutid on ilma tiguülekandeta, ehk keerad seda pulka otse, mille külge keel kinnitub. eile sain selle koha pealt natuke targemaks. sõbrannal oli üks uus set kodus, viskasin selle peale. 10ne set oli, aga sellegipoolest olid keeled kaugelt liiga jämedad. keerasin nii pingule kui see hädine pinguti hoida suutis ja hääl oli madal nagu tuuba. tarvis on selgelt kõvasti peenemaid keeli, et häälestus oleks vähegi normaalne. A440-t ma tõesti ei igatse, aga see, mida tegi 50-ne jämedaim keel selle kitarrikese peal, oli kaugel normaalsusest.
pingutid kinnituvad sellele kitarrile nii, nagu tänapäeval vist kõik pingutid. et kaela sees on lihtsalt üks auk (erinevalt näiteks vanadest vene akustidest, millel oli hoopis teistsugune süsteem jne). võibolla vaatan mingid odavama otsa või siis kasutatud tiguülekandega pingutid peale sinna, see teeks asja ilmselt hüppeliselt palju paremaks. kuigi jah, ma tean et ma ei tohi ka sellisel juhul liiga palju pinget peale keerata kuna kael ei pea sellele vastu.
tänud igatahes ja kui kellelgi on üle vanu pinguteid siis andke teada :)
telepoiss
Posts: 525
Joined: 18 Sep 2007, 12:37

Post by telepoiss »

oot ma ei saa aru, miks sa ta ülse ostsid?
cobra_vello
Posts: 142
Joined: 21 Jul 2007, 10:02

Post by cobra_vello »

sest ta on hea väike ja oma hinna kohta töötab väga hästi. vaja ainult korralikud keeled ja võibolla ka uued pingutid panna. nüüd ongi küsimus, et millised keeled sinna sobivad. kui see küsimus leiab vastuse, siis on väga ponks püss, mida on hea a la piknikule või matkale kaasa võtta.
Locked