Probleem krihviga

Teemad kitarri ehitamisest, -parandamisest, -timmimisest, võimendid, plokid
Kert

Re: Probleem krihviga

Post by Kert »

Epicus wrote:Kui juba siin teemas kaela nõgusus jutuks tuli, siis küsin ka omalt poolt. Mul enamvähem sama mure - kael on tikksirge, aga tahaksin seda veidi nõgusamaks keerata (et siis keskmine osa keeltest kaugemal). Olen ka lugenud-kuulnud, et nii peaks õige olema.Ka minu pillil plärisevad keeled siin-seal vastu järgmisi krihve, kuigi kõrgust on neil piisavalt (esimese astme kohal ca. 1,5mm., viimase, 22.asme kohal ca. 4mm. krihvi tipust.). Kaela regullitakse siis ilmselt truss-rodiga. Kui ma nüüd peast õigesti mäletan, siis vastupäeva seda keerates peakski kael nõgusaks minema ja päripäeva siis nii, et keskmine osa peaks keelte suunas lähemal olema.Aga asi nimelt selles, et minu pilli truss rod on viimase piirini lahti keeratud, aga kael ikka (veel) sirge.Rohkem lahti ei saa keerata, muidu tuleb see mutter sealt otsast maha. Kui aga nüüd teemat veidi segasemaks teha, siis ma ei saa tegelikult üldse aru, mis mõte on MINU pilli truss rod-il - kas seda on või mitte, kael on ikka sama sirge.Ükskord see mutter tuligi ise maha (ta on niigi lõdvalt seal) ja kael oli ikka sama (sirge).... Aga ok - kogu jutu kokkuvõttev küsimus - mida peaksin tegema, et kael veidi nõgusamaks saada? Kui on oluline, siis pilliks Yamaha EG 112.
Mis suurus keeled sul on?
Number jämedamate keeltega peaks kaela rohkem pingesse vötma.
ESP/LTD KH202 —> Boss GT-8 —> ESI Juli@ || Yamaha ERG121 —> Roland MicroCube
Image Image
Epicus

Post by Epicus »

Keeled on 9-46 (Ernie Ball Hybrid Slinky). Vahel on ka 9-42 (Super Slinky). Jämedamaid ei taha, veidi raskem soolotada ja bendida. Aga kui jämedamad peale panna, arvan, et kaela tõmbab nõgusaks ainult nende keelte pealoleku aja.
Yamaha, Marshall, Boss.
Kert

Post by Kert »

Epicus wrote:Jämedamaid ei taha, veidi raskem soolotada ja bendida.
Harjumuse asi. Sörmed saavad tugevamaks ja siis on ka jämedamatega kerge bendida. 9 ja 10 seti vahe ei ole tegelikult nii suur üldse.
Jämedamatega on sound "tummisem" ka.
Epicus wrote:Aga kui jämedamad peale panna, arvan, et kaela tõmbab nõgusaks ainult nende keelte pealoleku aja.
Seda küll...
Image Image
Epicus

Post by Epicus »

Kaalusin, kas teha eraldi teema, aga ühe konkreetse küsimuse pärast pole vist seda mõtet teha. Aga nimelt - mis juhtub (kui muidugi üldse midagi juhtub), kui keelt saab ümber pinguti keritud vaid üksainus tiir? No sai lihtsalt loll valearvestus keele pealepanekul tehtud ja näpitsatega naksatud tiba palju otsast maha. Muidu kõik ok, silmus ja puha, aga ainult üks tiir. Keel on kõige kõrgem, mõõt 9.Siiani tundub hääles püsivat...ise arvan, et ei tohiks teoreetiliselt midagi juhtuda, aga igaks juhuks küsin kogenumatelt üle.
Yamaha, Marshall, Boss.
Epicus

Post by Epicus »

...see "kõige kõrgem" tähendab siis loomulikult 1.keelt, kõrgem Eb siis. :wink:
Yamaha, Marshall, Boss.
Kert

Post by Kert »

kui keel ei ole piisavalt palju pinguti ymber keritud, siis vöib ta puruks minna pinguti augu serva vastu. Häälest ära ei lähegi, kui korralik sölm on tehtud.
Keel läheb häälest ära siis kui on liiga palju ymber pinguti keritud, kuna keerud hakkavad siis aja jooksul järgi andma vaikselt.
Last edited by Kert on 01 Apr 2010, 11:04, edited 1 time in total.
Image Image
madonna

Post by madonna »

Järgmine kord lõika ülejääk alles siis ära, kui ta juba peal on ja sa teda korralikult venitanud oled.
Blues is easy to play, but hard to feel.
Jimi Hendrix
Epicus

Post by Epicus »

Jah, tulebki edaspidi ilmselt nii toimida. Peale selle ühe valearvestuse, mis esimesena peale sai, toimisingi ülejäänutega nii. Oli tõesti mõttekam ja sõlme oli ka palju mugavam teha.Varem lõikasin nii, et keelt jääks peale pigutit üle nii ca. 7-9cm. ja peale pealepanemist ja pingutamist siis ülejäänud jupp maha (kui seda muidugi üldse alles jäi). Arvestan umbes 3-4 keeruga ümber pinguti.
Aga üldse, nii huvi pärast - miks tehakse keeled palju pikemad, kui tegelikult vaja läheb?
Yamaha, Marshall, Boss.
Kert

Post by Kert »

Kitarre on ju erineva pikkusega. Ja erinevate keelte kinnitustega. Mönel ei kinnitu keeled silla kylge vaid lähevad kerest läbi ja kitarri taha kinnitatakse.
Image Image
Locked